Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą to zdecydowanie jedna z pyszniejszych propozycji polskiej kuchni. Kombinacja delikatnej fasoli, wędzonego boczku i kiełbasy to połączenie gwarantujące wyborny w smaku i aromacie posiłek. Każdy miłośnik zup – szczególnie tych z rodzimej kuchni – powinien z całą pewnością wypróbować to danie. Dodatkowo zastosowanie w przepisie ziemniaków pozwala na uzyskanie bardzo sycącego posiłku idealnego dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie duży – około 5 litrowy – garnek oraz patelnia – zaczynajmy!
60 min 6 porcji
Składniki – zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą
- Fasola biała Piękny Jaś – 200 gram
- Boczek wędzony – 100 gram
- Kiełbasa wędzona – podobnie 100 gram
- Ziemniaki – około 300 gram
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Por – 1 sztuka (około 20 cm)
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Seler – 1/2 średniej sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Ziarenka pieprzu – podobnie 3 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowani rozpocznij najlepiej dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Umieść ją w miseczce i zalej zimną wodą nieco ponad jej poziom – fasola wchłonie wodę i napęcznieje. Następnego dnia – namaczanie powinno trwać przynajmniej 10-12 godzin – odcedź fasolę, przepłucz ją pod bieżącą wodą i umieść w dużym – około 5 litrowym – garnku.
Dodaj do niego również solidną szczyptę soli, ziarenka pieprzu, ziela angielskie i liście laurowe. Całość zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj – zmniejsz następnie ogień i pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką na 30 minut. W międzyczasie obierz i dokładnie umyj marchewki, pietruszki, selera i pora. Ziemniaki obierz, również umyj i pokrój w kostkę – wszystkie przygotowane warzywa dodaj do garnka.
Całość gotuj kolejne 15 minut na niewielkim ogniu – rozgrzej solidnie patelnię. Kiełbasę i boczek pokrój w kosteczkę, cebulę w cienkie, krótkie półksiężyce, a czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Na patelnię dodaj najpierw kiełbasę i boczek, gdy tłuszcz delikatnie się z nich wytopi dodaj cebulę, a po kilku minutach czosnek.
Całą zawartość patelni – wraz z tłuszczem – dodaj do garnka i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli ziemniaki są już odpowiednio miękkie dodaj do zupy majeranek oraz łyżkę koncentratu pomidorowego – gotuj ostatnie 10 minut. Pod koniec tego czasu dodaj majeranek i w razie konieczności nieco soli i pieprzu – zgodnie z osobistymi preferencjami.
Gotową zupę przełóż do miseczek lub głębokich talerzy. Każdą z porcji przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia. Dodatkowo z zupą świetnie będzie komponowało się świeże pieczywo – smacznego!