Zupa gyros z kurczakiem to niesamowicie aromatyczna i wyjątkowo smakowita propozycja na przygotowania dania obiadowego. Połączenie wyraziście przyprawionego kurczaka z warzywami i jeszcze bardziej wyrazistym bulionem to kompozycja, która powinna zadowolić każdego. Dodatkowo danie podane ze świeżym pieczywem pozwoli śmiało nasycić się całej rodzinie. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
45 min 6 porcji
Składniki – zupa gyros z kurczakiem
- Filet z kurczaka – około 300 g
- Kukurydza – 140 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Bulion warzywny lub drobiowy – 250 ml
- Woda – 1,75 l
- Śmietanka 30% – 100 g
- Śmietankowy serek topiony – około 100 g
- Przyprawa gyros – 2 łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i pokrój w cienkie, podłużne paski kurczaka. Dopraw go następnie – jak najbardziej równomiernie – solą, pieprzem, solidną szczyptą słodkiej i ostrej papryki, a także przyprawy gyros. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią kurczaka – podsmaż na średnim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Zmniejsz następnie ogień i dodaj na patelnię czosnek i cebulę – zamieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. Umyj teraz czerwoną i żółtą paprykę – pokrój je w kosteczkę lub podłużne paseczki – dodaj na patelnię wraz z odsączoną kukurydzą.
Podsmaż tak całość około 10 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie umieść w dużym garnku mniej więcej 1,75 l wody oraz 250 ml bulionu – wstaw na mocny gaz do momentu zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj do garnka zawartość patelni, a także koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy.
Całość zamieszaj dokładnie i pozostaw dodatkowo na niewielkim ogniu na ostatnie 15 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu dodaj do zupy serek topiony oraz w zależności od osobistych preferencji śmietanę – pamiętaj o jej zahartowaniu. Gdy tylko serek rozpuści się całkowicie zupa jest gotowa – podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu – smacznego!