Zupa jarzynowa z ziemniakami i groszkiem to jedna z najbardziej klasycznych propozycji na przygotowanie zupy. Bardzo często gości na naszych stołach – praktycznie każdy ma swój ulubiony sposób na jej wykonanie. Szeroki zestaw warzyw nadaje jej niesamowicie wyrazistych smaków. Delikatne podsmażenie włoszczyzny wydobywa z niej jeszcze intensywniejszych aromatów. Kilka drobno pokrojonych ziemniaków i szklanka zielonego groszku świetnie skomponuje się z resztą składników. Dodatkowo zastosowanie curry i kurkumy sprawia, że danie staje się wyjątkowo wyborne. Do wykonania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia i duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
45 min 6 porcji
Składniki – zupa jarzynowa z ziemniakami
- Ziemniaki – 4 sztuki
- Marchew – 3 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Por – podobnie 2 nieduże sztuki (około 15 cm)
- Seler – 1/2 niezbyt dużej sztuki
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Groszek – 150 gram
- Curry – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i bardzo dokładnie umyj marchewki, pietruszki, pora i seler. Następnie zetrzyj warzywa na tarce o dość grubych oczkach – rozgrzej oliwę na patelni. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – jej zastosowanie nie jest konieczne z racji na użycie sporej ilości pora, ale zdecydowanie polecamy dodanie niewielkiej sztuki.
Dodaj następnie na patelnię przygotowane warzywa i pozostaw na niewielkim ogniu na około 10 minut. Pamiętaj, aby dość często zadbać o solidne wymieszanie zawartości patelni, tak aby wszystkie warzywa delikatnie się podsmażyły. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę ziemniaki.
Gdy warzywa na patelni będą już gotowe przełóż je do dużego – najlepiej około 5 litrowego – garnka. Dodaj do niego również pokrojone ziemniaki i zalej całoś 2 litrami wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem – niezbyt mocno, ale zdecydowanie – pozostaw zupę pod przykryciem na średnim ogniu na około 15-20 minut.
Po tym czasie ziemniaki powinny już być miękkie – dodaj teraz groszek i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na gazie przez kolejne 5-10 minut. W międzyczasie próbuj zupy i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec przełóż gotową zupę do talerzy i podawaj do spożycia – smacznego!