Zupa kalafiorowa z koperkiem to jedna z pyszniejszych propozycji na przygotowanie stosunkowo lekkiego i wyjątkowego dania. Szeroki bukiet warzyw i wyraziste przyprawy zapewniają potrawie niesamowitych smaków i aromatów. Danie jest przy tym całkowicie pozbawione składników odzwierzęcych więc z łatwością wpisze się w nawet najbardziej wymagające diety. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek, zaczynajmy!
75 min 6 porcji
Składniki – zupa kalafiorowa z koperkiem
- Kalafior – 1 niewielka sztuka
- Ziemniaki – 4 sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Śmietana 18% – 100 ml
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz – podobnie 2 sztuki
- Koperek – pęczek
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego obrania i umycia włoszczyzny. Dodatkowo możesz pokroić marchewki i pietruszki w nieco mniejsze kawałki. Umieść je następnie w dużym garnku – najlepiej około 5 litrowym – zalej 2 litrami chłodnej wody i wstaw na gaz. Dodaj do garnka również solidną szczyptę soli, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Doprowadź bulion do zagotowania, zmniejsz gaz do minimum i pozostaw tak na około 60 minut. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój w większą kostkę ziemniaki. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i również umyj pod bieżącą wodą. Cebulę dymkę posiekaj drobno w całości – podobnie postęp z pęczkiem koperku.
Mniej więcej w połowie czasu gotowania bulionu dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki do garnka. Dopraw również całość łyżeczką kurkumy i majeranku – dokładnie zamieszaj i pozostaw na niewielkim gazie do końca czasu gotowania. Pod koniec spróbuj koniecznie zupy i w razie konieczności dopraw ją solą i pieprzem.
W zależności od upodobania możesz na koniec zabielić całą zupę śmietaną lub pozostawić tą czynność do momentu nałożenia porcji. Gotową zupę rozlej do talerzy lub miseczek i podawaj do spożycia. Zupa świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie, ale w większych ilościach jest naprawdę sycąca i może śmiało stanowić samodzielny posiłek – smacznego!