Zupa krem czosnkowo-serowa to bardzo wyjątkowa pod względami smakowymi propozycja – idealna na obiad dla całej rodziny. Jest niesamowicie sycąca i atrakcyjna z racji na bardzo wyrazisty charakter. Zapewnia to zastosowanie solidnej ilości czosnku oraz żółtego sera – najlepiej o jak najwyższej zawartości i jakości mleka. Danie dzięki blendowaniu staje się wybornie kremową i pyszną pozycją, którą każdy powinien wypróbować. Dodatkowo podanie zupy z grzankami lub ulubioną bagietką to gwarancja zadowolenia każdego z nas. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie garnek – najlepiej dwa, aby skrócić czas przygotowania – do dzieła!
90 min 4 porcje
Składniki – zupa krem czosnkowo-serowa
- Ser żółty (ulubiony) – 100 gram
- Parmezan – 30 gram
- Czosnek – 3 duże ząbki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – 1 sztuka
- Por – podobnie 1 sztuka (około 15 cm)
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Seler – 1/4 sztuki
- Ziemniaki – 4 sztuki
- Śmietanka 30% – 150 ml
- Ziele angielskie – 2 ziarenka
- Pieprz – podobnie 2 ziarenka
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu – jeśli korzystasz z już gotowego pomiń ten krok. W tym celu obierz i umyj dokładnie marchewki, pietruszkę seler oraz pora. Umieść warzywa w odpowiednio dużym – przynajmniej 3-4 litrowym – garnku. Dodaj do niego po dwa ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe – dopraw solidnie solą.
Następnie nalej do garnka około 1 litra chłodnej wody i wstaw na średniej wielkości gaz. Gotuj bulion pod przykryciem – lekko uchylonym – około 60 minut od momentu zagotowania. W międzyczasie obierz, bardzo dokładnie umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj je do bulionu mniej więcej 15 minut przed końcem czasu jego gotowania.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach – parmezan znacznie drobniej. Ząbki czosnku obierz i posiekaj w plasterki – na tyle duże, aby swobodnie pozwoliły się zmiksować blenderem. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki cebulę – rozgrzej patelnię. Podsmaż na niej następnie cebulę przez 2-3 minuty do zeszklenia.
Gdy bulion i ziemniaki będą już gotowe wyjmij z garnka pozostałe warzywa, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Dodaj do bulionu natomiast starty żółty ser – także parmezan – gałkę muszkatołową oraz śmietankę – dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rownież cebulę i czosnek – gotuj zawartość garnka kolejne 10-15 minut do momentu roztopienia sera.
Po tym czasie zdejmij zupę z ognia – zmiksuj ją z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej jednolitą konsystencję. Gotową zupę przełóż do głębokich talerzy lub miseczek – koniecznie przyozdób zieleniną – najlepiej świeżą natką pietruszki. Podawaj do spożycia z grzanka – najlepiej własnoręcznie przygotowanymi – lub świeżym pieczywem – smacznego!