Zupa krem marchewkowa to z całą pewnością bardzo wyjątkowa propozycja obiadowa. Delikatnie podsmażona i następnie zmiksowana marchew to gwarancja niesamowicie pysznych smaków i aromatów. Dzięki zastosowaniu wyrazistych przypraw z chili na czele zupa zyskuje nieco ostrzejszy charakter i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych smaków. Do jej przygotowania konieczny będzie jedynie głęboki – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
40 min 6 porcji
Składniki – zupa krem marchewkowa
- Marchew – 500 g
- Ziemniaki – 200 g
- Mleko kokosowe – 300 ml
- Bulion warzywny – podobnie 500 ml
- Seler naciowy – 2 łodygi
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryczka chili – około 2 cm
- Słonecznik (pestki) – 2 łyżeczki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Chili – szczypta
- Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- Curry – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w półksiężyce zarówno cebulę, jak i seler naciowy. Rozgrzej następnie solidnie niewielką ilość oliwy w sporym – najlepiej około 5 litrowym – garnku. Umieść w nim przygotowaną cebulę i seler – pozostaw na 3-4 minuty na średnim ogniu. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno czosnek – dodaj do garnka.
Pokrój w plasterki wszystkie marchewki oraz w nieco większą kosteczkę ziemniaki – również dodaj do garnka – zmniejsz ogień. Pozostaw tak całość na 10 minut co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie warzywa delikatnie się przysmażyły. Po tym czasie zalej zawartość garnka bulionem warzywnym – gotuj całość przez kolejne 10 minut.
Możesz teraz posiekać również papryczkę chili i dodać do zupy lub pozostawić na koniec do przyozdobienia poszczególnych porcji. Dodaj do garnka mleczko kokosowe oraz słodką paprykę, chili, kurkumę i curry. Wszystko dodatkowo bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na gazie na ostatnie 5 minut.
Na koniec zmiksuj zawartość garnka z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą konsystencję. Gotową zupę przelej do miseczek lub talerzy. Przyozdób dodatkowo każdą z porcji słonecznikiem, posiekanym drobno szczypiorkiem i ewentualnie papryczką chili. Podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem – gotowe – smacznego!