Zupa krem pomidorowo-paprykowa to nasza kolejna – jedna z ulubionych – propozycja na przygotowanie tego typu dania. Zdecydowana większość z nas z pewnością przepada za wszystkimi – niezbyt licznymi – składnikami wykorzystanymi do przepisu co sprawia, że zupa świetnie nadaje się jako obiad dla całej rodziny. Krem jest przy tym prosty i mało angażujący w wykonaniu – prawie wszystko załatwia za nas piekarnik i blender. Efekt końcowy jest przy tym bardzo intensywny i wyrazisty w smaku i aromacie. Dodatkowo wykorzystanie niewielkiej ilości serka topionego – najlepiej śmietankowego – nadaje daniu delikatnego, kremowego posmaku. Zupa świetnie komponuje się z przygotowanymi własnoręcznie grzankami – potrzeba tylko nieco więcej czasu na ich wykonanie. Do przepisu wykorzystasz jedynie piekarnik, patelnię oraz blender – do dzieła!
45 min 2 porcje
Składniki – zupa krem pomidorowo-paprykowa
- Czerwona papryka – 3 średnie sztuki
- Pomidory – około 1 kg
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Natka pietruszki – pęczek
- Serek topiony (śmietankowy) – 50 gram
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia czerwonych papryk i pomidorów. Pozostaw je następnie do wyschnięcia lub osusz z pomocą papierowych ręczników. Pomidory dodatkowo obierz koniecznie ze skórki – możesz w tym celu dodatkowo je sparzyć – będzie łatwiej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim naczynie żaroodporne z przygotowanymi warzywami.
Pozostaw wszystko w piekarniku na około 20-30 minut – czas może różnić się w zależności od wielkości i stanu dojrzałości zastosowanych składników. Ważne, aby weryfikować co jakiś czas czy papryki i pomidory nie uległy zbyt mocnemu przypieczeniu, a szczególnie przypaleniu.
W międzyczasie obierz i pokrój w półksiężyce cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią cebulę i przesmaż 2-3 minuty na średnim ogniu. Ząbki czosnku również obierz i posiekaj w plasterki – dodaj do cebuli. Całość podsmaż jeszcze kolejne 2 minuty – cebula powinna już odpowiednio się zeszklić. Serek topiony postaraj się posiekać na jak najdrobniejsze kawałeczki – odstaw na razie na bok.
Następnie umyj i posiekaj natkę pietruszki – również odstaw ją na razie na później. Jeśli pomidory i papryki są już gotowe wyjmij je z piekarnika i umieść w jednym naczyniu z zawartością patelni. Całość zmiksuj z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Podczas miksowania dopraw do smaku solą i pieprzem – koniecznie spróbuj.
Gotową zupę przelej do miseczek lub talerzy – przyozdób każdą porcję odpowiednią ilością serka. Jeśli zupa jest nadal gorąca powinien się delikatnie rozpuścić. Na koniec posyp każdą porcję świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia. Zupa świetnie komponuje się z domowymi grzankami – jeśli tylko masz chwilę na ich przygotowanie – smacznego!