Zupa krem z kalafiora jest niewątpliwie niesamowicie wyjątkową pod każdym względem potrawą. To przepyszne połączenie smaków i aromatów dużej ilości różnorodnych warzyw w kremowym wydaniu. Delikatny dodatek podsmażonych wraz z ziemniakami czosnku i cebuli dodaje jeszcze bardziej intensywnych doznań. Zupa wizualnie przedstawia się bardzo atrakcyjnie, a spożywana ze świeżym pieczywem jest wprost wyśmienita. Do jej przygotowania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia (lub garnek), garnek do ugotowania bulionu oraz blender lub mikser – do dzieła!
90 min 5 porcji
Składniki – zupa krem z kalafiora
- Kalafior – 700 gram
- Marchew – 2-3 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2-3 sztuki
- Por – 1/2 sztuki (około 15 cm)
- Seler – podobnie 1/2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Ziemniaki – 350 gram
- Śmietana – 100 ml
- Ziele angielskie (ziarenka) – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i dokładnie umyj marchewki, pietruszki, selera i pora. Do dużego garnka wlej około 2 litry zimnej wody – dodaj warzywa, ziela angielskie, liście laurowe oraz dopraw solą i pieprzem – wstaw na średni gaz. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj przez około 60 minut (nieco krócej niż na inne zupy) pod lekko uchyloną pokrywką.
Gdy bulion będzie prawie gotowy obierz i umyj dokładnie ziemniaki – pokrój je w plasterki. Następnie rozgrzej dobrze oliwę na głębokiej patelni lub w garnku. W międzyczasie obierz i posiekaj cebulę, a czosnek skrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj cebulę na patelnię i przesmaż 2-3 minuty do zeszklenia – dodaj czosnek i ziemniaki. Smaż tak przez kolejne kilka minut, co jakiś czas mieszając, do momentu delikatnego przysmażenia się ziemniaków.
W międzyczasie odetnij od kalafiora niepotrzebne liście, podziel go na mniejsze różyczki i bardzo dokładnie umyj pozbywając się resztek ziemi. Dodaj go następnie na patelnię, a całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem. W zależności od preferencji dodaj go więcej jeśli lubisz nieco mniej gęstą odmianę zupy krem lub analogicznie mniej jeśli preferujesz gęste zupy.
Gotuj wszystko razem przez około 20 minut do momentu, w którym różyczki kalafiora staną się miękkie. Sprawdź to widelcem, czas gotowania może się nieco różnić w zależności od wielkości różyczek – gdy wywar będzie już gotowy zestaw go z ognia i przygotuj blender.
Całą zawartość garnka przelej do blendera i zmiksuj na jak najbardziej gładką masę stopniowo dodając śmietany. Możesz w międzyczasie próbować zupy i w razie potrzeby doprawić ją dodatkowo solą i pieprzem. Przelej gotowe danie na talerze i podawaj od razu po przygotowaniu do spożycia koniecznie ze świeżym pieczywem – smacznego!