Zupa krem z pomidorów to kolejna świetna propozycja na przygotowanie bardzo aromatycznej i wyrazistej potrawy. Różnorodne wariacje zup przygotowywanych z pomidorów to z pewnością codzienność niemal wszystkich naszych – polskich – stołów. Świeże, najlepiej mięsiste pomidory nadają zupie niesamowitych, wiosennych aromatów. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać ją o dowolnej porze roku – pomidory są na szczęście całorocznie, powszechnie dostępnym warzywem. Dodatek suszonego oregano oraz świeży listek bazylii dopełnia całości – wyborne! Do przygotowania przepisu konieczny będzie głęboki garnek oraz blender – zaczynajmy!
50 min 4 porcje
Składniki – zupa krem z pomidorów
- Pomidory – 4 sztuki (około 1 kg)
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – podobnie 1/2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Pieprz – podobnie 3 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Suszone oregano – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Świeża bazylia
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w kostkę – nie musi być szczególnie drobna – cebulę. Rozgrzej łyżkę oliwy w głębokim – około 5 litrowym – garnku. Podsmaż w nim cebulę na średnim ogniu – około 2 minuty – w międzyczasie obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek. Dodaj go do garnka i podsmaż całość jeszcze kolejne 2 minuty zmniejsz ogień.
Obierz następnie i pokrój w plasterki – dość gruby, łatwiej się zmiksują – marchewki i pietruszki. Dodaj je do garnka, zamieszaj całość i pozostaw na kilka minut, aby warzywa się delikatnie podsmażyły. W międzyczasie obierz i umyj selera oraz pora – jeśli chcesz możesz drugą niewielką cebulę opalić nad palnikiem.
Dodaj na koniec wszystkie przygotowane składniki do garnka i zalej około 3 szklakami wody. Jeśli preferujesz znacznie gęstszą konsystencję zup krem możesz użyć jedynie 2 szklanek wody. Dodaj następnie do garnka liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu oraz dopraw solidną szczyptą soli – pozostaw wszystko na wolnym ogniu na około 30 minut.
W międzyczasie zagotuj wodę, umieść pomidory w sporej miseczce i zalej je wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmij je z wody, schłódź i obierz ze skórki – dzięki sparzeniu zejdzie bardzo sprawnie. Pokrój następnie pomidory na stosunkowo małe kawałki i odłuż na chwilę na bok. Wyjmij z garnka wszystkie wcześniej dodane przyprawy oraz selera, pora i cebulę.
W zależności od osobistych preferencji pozostaw w zupie odpowiadającą ci ilość marchwi i pietruszki. Następnie dodaj do garnka wcześniej przygotowane pomidory, dopraw łyżeczką suszonego oregano i pozostaw na wolnym ogniu pod delikatnie uchyloną pokrywką na około 15 minut.
Po tym czasie zdejmij zupę z gazu, przelej do blendera i zmiksuj na jak najbardziej jednolitą konsystencję. Jeśli czujesz taką potrzebę dopraw jeszcze na koniec całą potrawę – delikatnie – solą i pieprzem. Przelej gotową zupę do miseczek, przyozdób świeżą bazylią i podawaj od razu do spożycia – smacznego!