Zupa meksykańska to niesamowicie wyrazista i pod każdym względem wyjątkowa propozycja na przygotowanie sycącego posiłku. Bardzo bogata kompozycja składników poparta solidną dawką intensywnych przypraw w postaci zupy to połączenie wręcz idealne. Danie jest wyborne pod względem smaku – delikatnie ostre dzięki dodatkowi papryczki pepperoni. Mnogość składników warzywnych – bardzo łatwych do zamiany na inne zgodnie z twoimi osobistymi preferencjami – sprawia, że każdy znajdzie w tym daniu swoje ulubione smaki. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek oraz najlepiej przygotowany nieco wcześniej bulion warzywny – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – zupa meksykańska
- Bulion warzywny – 200 ml
- Kiełbasa (ulubiona) – 100 gram
- Fasola czerwona – podobnie 100 gram
- Pomidory krojone – 200 gram
- Kukurydza – 70 gram
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Cebula – 1 mała sztuka
- Czosnek – 1-2 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Pietruszka suszona – 1/2 łyżeczki
- Oregano suszone – podobnie 1/2 łyżeczki
- Papryczka pepperoni – 1/2 niewielkiej sztuki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu warzywnego – możesz skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu, który znajdziesz tutaj. Następnie pokrój w stosunkowo cienkie plasterki kiełbasę oraz rozgrzej solidnie patelnię. Umieść na niej kiełbasę – smaż na średnim ogniu przez około 5 minut co jakiś czas mieszając zawartość, tak aby zapewnić jej równomiernie podsmażenie.
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę lub cienkie półksiężyce cebulę – dodaj na patelnię na około 2 minuty. W tym czasie posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek i również umieść go na patelni. Całość zamieszaj i podsmaż jeszcze kolejne 2 minuty – możesz teraz zmniejszyć zdecydowanie ogień.
Umyj dokładnie i pokrój w plasterki pieczarki – dodaj je na patelnię – przesmaż bardzo delikatnie po około 1 minucie z każdej strony. Zawartość patelni zalej teraz wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym – pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu zagotowania.
W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie paseczki paprykę oraz w cienkie plasterki papryczkę pepperoni. Dodaj je następnie razem z krojonymi pomidorami na patelnię – pozostaw pod przykryciem około 10 minut. Następnie odsącz kukurydzę oraz czerwoną fasolę i dodaj je razem z przyprawami – słodką oraz ostrą papryką, oregano i suszoną natką pietruszki – na patelnię.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki i przyprawy rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie. Pozostaw zawartość patelni – koniecznie pod przykryciem – na kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – w zależności od upodobania dopraw je dodatkowo delikatnie solą i pieprzem – podawaj od razu po przygotowaniu – smacznego!