Zupa ogórkowa to bardzo popularna, a jednocześnie bardzo wyjątkowa propozycja obiadowa. Cudowny bulion drobiowo-warzywny z dodatkiem startych ogórków kiszonych to kompozycja, która z pewnością zasmakuje każdemu z nas. Danie jest niezrównane zarówno pod względami smakowymi, aromatycznymi, jak i wizualnymi. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
80 min 4 porcje
Składniki – zupa ogórkowa
- Ogórki kiszone – 500 g
- Szyjka indycza – 1 sztuka
- Skrzydełko kurczaka – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – 1 sztuka (około 20 cm)
- Ziemniaki – 5 średnich sztuk
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Ziarenka pieprzu – podobnie 3 sztuki
- Śmietana 18% – 2 łyżki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia mięsa pod bieżącą wodą. Umieść je następnie w dużym garnku, zalej około 2 litrami chłodnej wody i wstaw na średniej mocy gaz. W międzyczasie obierz i pokrój w mniejsze kawałki marchewki, pietruszki i seler. Umyj je wraz z porem i dodaj do garnka – całość dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu.
Dodaj do wywaru również liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Całość solidnie zamieszaj, zagotuj i pozostaw na minimalnym gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około 45 minut. W międzyczasie możesz zetrzeć ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę i posiekać drobno koperek.
Na koniec gotowania wyjmij z garnka wszystkie składniki – przestudź je delikatnie. Marchewki pokrój następnie w kosteczkę podobną wielkością do ziemniaków – od szyjki i skrzydełek oddziel mięso. Dodaj do garnka wcześniej przygotowane ziemniaki i pozostaw na gazie około 10-15 minut.
Na koniec umieść w garnku również marchewkę, mięso oraz starte ogórki. Całość gotuj na niewielkim ogniu ostatnie 5 minut. Gotową zupę przelej do miseczek lub głębokich talerzy. Każdą z porcji przyozdób obficie koperkiem oraz w zależności od osobistych preferencji zabiel śmietaną – gotowe – smacznego!