Zupa ogórkowa z ryżem to świetna pozycja, idealnie sprawdzająca się na obiad dla całej rodziny. Delikatny bulion z ogórkami kiszonymi w połączeniu z ulubionym ryżem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Danie nadaje się przy tym zarówno na dodatek obiadowy, jak i samodzielny posiłek – jest naprawdę sycące. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
100 min 6 porcji
Składniki – zupa ogórkowa z ryżem
- Ogórki kiszone – 5 dużych sztuk
- Ryż (ulubiony) – 150 g
- Śmietana 18% – podobnie 150 g
- Ziemniaki – 4 niewielkie sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Por – około 20 cm
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Ćwiartka z kurczaka – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Liście laurowe – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia kawałków kurczaka. Umieść je następnie w dużym garnku, zalej około 2 litrami wody i wstaw na gaz – zagotuj. Dopraw następnie całość solidną szczyptą soli i pieprzu i gotuj na niewielkim ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka z garnka – możesz w zależności od upodobania obkroić mięso i dodać je potem ponownie do zupy.
W międzyczasie obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę – cebulę opal delikatnie nad palnikiem. Dodaj to wszystko do garnka wraz z 2 sztukami ziela angielskiego i liści laurowych – gotuj kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij wszystkie warzywa – w zależności od osobistych preferencji możesz pozostawić marchewki i pietruszki.
Dodaj do garnka umyte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki – gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj do garnka również ryż – gotuj kolejne 10 minut – po tym czasie ziemniaki powinny być już miękkie. Zetrzyj teraz ogórki kiszone na tarce o średnich lub małych oczkach – dodaj do garnka i gotuj ostatnie 15 minut.
Pozostaw koniecznie zalewę z ogórków jeśli ją posiadasz – dzięki temu w przypadku nieodpowiedniej kwaśności zupy będzie można ją poprawić. Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną lub pozostawić tą opcję dla każdej porcji osobno. Dodaj również posiekanego drobno koperku – gotowe – smacznego!