Zupa pieczarkowa to perfekcyjny pomysł na prostą i pyszną zupę. Jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowa pod względem smaku z racji na wykorzystanie w przepisie szczególnego rodzaju grzybów – pieczarek. Nadają jej one wyjątkowego aromatu i niepowtarzalnego smaku, który chyba każdemu przypadnie do gustu. Zupę z powodzeniem można przygotować na bulionie bezmięsnym co jest jej dodatkowym atutem. Do jej przygotowanie konieczny będzie jedynie duży około 5 litrowy garnek i patelnia – do dzieła!
85 min 6 porcji
Składniki – zupa pieczarkowa
- Pieczarki – 300 gram
- Śmietana 18% – 2 łyżki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – 1 sztuka (około 15 cm)
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 4 sztuki
- Oliwa z oliwek
- Świeża natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj warzywa do ugotowania bulionu warzywnego. W tym celu obierz marchwie, pietruszki i selera, następnie umyj je dokładnie razem z porem. Nalej do dużego garnka około 2 litry chłodnej wody i wstaw na średni gaz. Dodaj do niego przygotowane warzywa, a w międzyczasie przekrój na pół cebulę i opal delikatnie nad palnikiem.
Dodaj opalone połówki cebuli, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego do garnka, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Poczekaj do momentu zagotowania wywaru, a następnie zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek i pozostaw tak na godzinę. Pokrywka powinna mieć otwór pary lub w przeciwnym wypadku pozostaw ją delikatnie uchyloną.
Pod koniec gotowania bulionu umyj dokładnie pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż je do uzyskania brązowo-złocistego koloru. Możesz również delikatnie je posolić na początku smażenia. Jeśli bulion jest już gotowy dodaj do niego pieczarki.
Gotuj tak dodatkowo kolejne 15-20 minut po czym przygotuj osobną miseczkę, w której umieść 2 łyżki śmietany. Dodaj do niej kilka łyżek gorącego wywaru intensywnie mieszając, aby zahartować śmietanę. Następnie dodawaj stopniowo zawartość miseczki do zupy cały czas mieszając całość. Zupa gotowa – podawaj ją z świeżą natka pietruszki i pieczywem – smacznego!