Zupa pieczarkowa z makaronem to bardzo smakowita i aromatyczna propozycja na przygotowanie dania obiadowego. Delikatny bulion w połączeniu z lekko podsmażonymi pieczarkami to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo dzięki zastosowaniu ulubionego makaronu zupa może śmiało stanowić samodzielny posiłek. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży garnek oraz patelnia – do dzieła!
80 min 6 porcji
Składniki – zupa pieczarkowa z makaronem
- Pieczarki – 500 g
- Makaron (ulubiony) – 200 g
- Ćwiartka z kurczaka – 2 sztuki
- Marchewka – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Śmietana 30% – 100 ml
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 3 sztuki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia ćwiartek z kurczaka pod bieżącą wodą. Umieść je następnie w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku. Dodaj do niego również 2 litry chłodnej wody, liście laurowe, ziela angielskie oraz solidną szczyptę soli. Wszystko to wstaw na gaz i doprowadź do zagotowania.
W międzyczasie obierz i dokładnie umyj włoszczyznę – marchewki możesz dodatkowo pokroić na nieco mniejsze kawałki, a cebulę opalić nad palnikiem. Dodaj je następnie do garnka i pozostaw go na niewielkim ogniu pod uchyloną pokrywką na około 60 minut. Pod koniec tego czasu umyj i pokrój w plasterki pieczarki.
Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię i umieść na niej pieczarki wraz z czosnkiem. Całość dopraw solą i pieprzem i podsmaż do zarumienienia pieczarek – około 10 minut na niewielki ogniu. Jeśli bulion jest już gotowy wyjmij z garnka mięso oraz warzywa – oprócz marchewek.
Dodaj na ich miejsc całą zawartość patelni oraz gałkę muszkatołową – zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 10 minut. W międzyczasie możesz już przygotować makaron – postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Posiekaj dodatkowo natkę pietruszki – gotowy makaron rozłóż następnie do talerzy.
Dodaj do niego następnie po odpowiedniej ilości zupy oraz w zależności od osobistych preferencji zabiel ją śmietaną. Możesz oczywiście dodać śmietanę do całości zupy – wszystko zależy od upodobania. Na koniec każdą z porcji przyozdób obficie natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!