Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to bardzo ciekawa i wyjątkowo smakowita propozycja na przygotowanie dania obiadowego. Cudownie aromatyczne pieczarki w towarzystwie delikatnego bulionu warzywnego zasmakują każdemu z nas. Dodatkowo zastosowanie ulubionego serka topionego – u nas z pieczarkami – sprawi, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru. Danie podane ze świeżym pieczywem lub grzankami świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu będzie konieczny jedynie garnek – najlepiej około 5 litrowy – do dzieła!
100 min 4 porcje
Składniki – zupa pieczarkowa z serkiem topionym
- Pieczarki – 250 g
- Serek topiony (ulubiony – najlepiej z pieczarkami) – 100 g
- Ziemniaki – 4 średnie sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Masło – 2 łyżeczki
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowania
Wykonanie przepisu rozpocznij od bulionu – obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę. Jedną z cebul przypal delikatnie nad palnikiem – niezbyt mocno! Umieść następnie wszystkie składniki wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego oraz solidną szczyptą soli w garnku z 1,5 litra chłodnej wody.
Bulion gotuj około 60 minut na niewielkim ogniu pod delikatnie uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – pieczarki natomiast w plasterki. Drugą cebulę również obierz i posiekaj w kosteczkę lub piórka. W osobnym garnku – lub tym po bulionie – rozgrzej następnie 2 łyżeczki masła.
Dodaj do niego pieczarki i cebulę – podsmaż kilka minut na niewielkim ogniu do zarumienienia. Zalej następnie całość przygotowanym wcześniej bulionem, dodaj ziemniaki i gotuj około 20 minut do ich miękkości. Na koniec dodaj do zupy serek topiony – zamieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut na gazie.
Spróbuj teraz zupy i w razie konieczności przypraw ją dodatkowo solą i pieprzem. Posiekaj drobno natkę pietruszki i przygotuj grzanki lub świeże pieczywo. Gotową zupę przelej do talerzy lub miseczek – udekoruj dodatkowo grzankami i natką – podawaj do spożycia – smacznego!