Zupa pomidorowa z ciecierzycą to bardzo ciekawa zarówno pod względami smakowymi, aromatycznymi, jak i wizualnymi alternatywa dla tej uwielbianej przez większość z nas potrawy. Zupy pomidorowe bardzo często goszczą w naszych kuchniach, a ich przygotowanie często zależy od osobistych preferencji, rodzinnych tradycji lub po prostu aktualnie dostępnych w domu składników. W naszej propozycji skupiamy się jednak na dodatkowym wykorzystaniu w przepisie szerszego niż standardowo zestawu przypraw oraz oczywiście ciecierzycy. Świetnie urozmaica ona zupę pod względami smakowymi – dodatkowo danie staje się bardziej sycące i wartościowe. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy garnek – oraz patelnia – do dzieła!
80 min 4 porcje
Składniki – zupa pomidorowa z ciecierzycą
- Makaron – 300 gram
- Ciecierzyca – 200 gram
- Przecier pomidorowy – 300 ml
- Por – około 20 cm
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – 3 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 3 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania przepisu rozpocznij odpowiednio wcześniej od ugotowania bulionu. Jeśli natomiast korzystasz z kostki rosołowej lub jego gotowej wersji pomiń te kroki. Na początek nalej do dużego – najlepiej około 5 litrowego 1.5 litra chłodnej wody – wstaw na średni ogień. W międzyczasie obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę: marchewki, pietruszki, seler oraz por.
Dodaj następnie warzywa do garnka i poczekaj aż do momentu zagotowania wody. Dopraw wtedy całość solidną szczyptą soli i pieprzu, dodaj po 3 sztuki ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Wszystko zamieszaj i pozostaw na minimalnym gazie pod delikatnie uchyloną pokrywką na około 60 minut.
Pod koniec tego czasu zagotuj lekko osoloną wodę w garnku – dodaj do niego makaron i przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odcedź go, przelej chłodną wodą i pozostaw na chwilę na boku. Możesz również dodać już do bulionu przecier pomidorowy – bardzo dokładnie zamieszać i pozostawić nadal na minimalnym ogniu.
Ciecierzycę odcedź z zalewy, a ząbki czosnku oraz korzeń imbiru obierz i zetrzyj na bardzo drobnych oczkach tarki. Rozgrzej następnie oliwę na patelni i dodaj na nią najpierw starty czosnek i imbir – podsmaż na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj do nich następnie ciecierzycę oraz pozostałe przyprawy: słodka paprykę, kurkumę i chili.
Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut na delikatnym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj całą zawartość patelni do garnka – zamieszaj. Pozostaw zupę pod przykryciem na kolejne 10 minut również systematycznie mieszając co jakiś czas. Na koniec przełóż gotowy makaron do miseczek lub talerzy, zalej gotową zupą i udekoruj świeżą pietruszką – smacznego!