Zupa z botwiny to jedna z bardziej klasycznych i pyszniejszych propozycji kuchni polskiej. Jest wyjątkowa pod każdym względem i stanowi jedno z naszych ulubionych dań. Młoda botwinka nadaje zupie niesamowitego charakteru i wyrazistego smaku. Ugotowana na bazie delikatnego bulionu warzywnego z dodatkiem śmietanki oraz soku ze świeżo wyciśniętej cytryny to pozycja obowiązkowa choćby raz do roku. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy garnek – zaczynajmy!
120 min 4-6 porcji
Składniki – zupa z botwiny
- Młoda botwinka – 2 pęczki
- Ziemniaki (najlepiej młode) – 0.5 kg
- Marchew – 4 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Por – 1 sztuka (około 20 cm)
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Śmietanka 30% – około 100 ml
- Mąka pszenna – 1 łyżeczka
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Jaja – podobnie 2 sztuki
- Cytryna
- Koperek
- Sól
Przygotowanie
Bulion
Przygotowania rozpocznij od bulionu – jeśli korzystasz z jego gotowej wersji przejdź od razu do kolejnego kroku. Na początek obierz, umyj i przekrój na nieco mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, selera oraz pora. Cebulę opal delikatnie nad palnikiem – umieść wszystkie warzywa w dużym garnku. Zalej całość 1.5l chłodnej wody, dodaj po dwa ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.
Wywar delikatnie dosól i wstaw na średni gaz do momentu zagotowania. Po tym czasie zmniejsz ogień, przykryj garnek lekko uchyloną pokrywką i gotuj przez około 60 minut. W międzyczasie obierz i bardzo dokładnie umyj ziemniaki – pokrój je w kosteczkę. Pozostałe dwie marchewki pokrój w kostkę lub plasterki – może również zostawić je w zdecydowanie większych kawałkach.
Botwinka
Oddziel następnie liście botwinki od młodych buraków. Te pierwsze umyj bardzo dokładnie i posiekaj drobno. Buraczki natomiast obierz, umyj i pokrój w kosteczkę – najlepiej podobnych rozmiarów co ziemniaki. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią wcześniej przygotowane ziemniaki – podsmaż na niewielkim ogniu około 5 minut. Możesz w tym momencie wstawić do gotowania jajka, aby uzyskać je w postaci na twardo potrzebne powinno być około 8-10 minut w zależności od wielkości.
W zależności od upodobania możesz usunąć teraz z zupy zbędne warzywa. Dodaj następnie do niej podsmażone ziemniaki – gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj do garnka pokrojone buraczki oraz marchewkę – pozostaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj do całości koperek oraz liście botwinki.
Dodatkowo posiekaj teraz również koperek i dodaj go do zupy wraz z wyciśniętym sokiem z połowy niewielkiej cytryny. Pozostaw wszystko na ostatnie 5 minut na niewielkim gazie. Na koniec odlej nieco zupy do osobnej miseczki z mąką i śmietaną – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj do garnka. Możesz również w podobny sposób zaprawić każdą z porcji dopiero na talerzach.
Gotowe jajka wyjmij z garnka, schłódź delikatnie, obierz i pokrój w połówki lub ćwiartki. Zupę przelej do talerzy lub miseczek – każdą z porcji posyp dodatkowo koperkiem. Dodaj również do nich jajko i podawaj do spożycia – smacznego!