Zupa z cukinii i marchwi to niesamowicie prosta, szybka w wykonaniu i jednocześnie wyjątkowo smakowita propozycja na przygotowanie stosunkowo lekkiego obiadu. Lista składników jest krótka, ale danie wyróżnia się cudownym i delikatnym charakterem – każdemu powinno zdecydowanie przypaść do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i garnek – do dzieła!
30 min 3 porcje
Składniki – zupa z cukinii i marchwi
- Cukinia – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Bulion warzywny – 1 litr
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Masło – 1 łyżeczka
- Śmietanka 30% – 150 ml
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia cukinii. W zależności od osobistych preferencji i przede wszystkim grubości skórki możesz ją również obrać. Polecamy jednak tego nie robić – po delikatnym podsmażeniu i gotowaniu skórka będzie z całą pewnością miękka.
Niezależnie od tego pokrój następnie cukinię w niewielką – około 1 centymetrową – kosteczkę. Obierz następnie marchew, umyj ją i pokrój w zależności od wielkości w plasterki lub nieco drobniej. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie solidnie patelnię z masłem aż do jego całkowitego roztopienia.
Umieść następnie na patelni czosnek – podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj na patelnię przygotowane wcześniej marchew i cukinię – zmniejsz ogień. Podsmaż całość przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie przełóż całą zawartość patelni do garnka i zalej bulionem warzywnym.
Gotuj całość na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut – posiekaj również drobno koperek. Pod koniec tego czasu dodaj do zupy śmietankę oraz w zależności od osobistych preferencji nieco mąki dla zagęszczenia. Spróbuj również dania i dopraw je – niezbyt intensywnie – solą i pieprzem.
Gotową zupę przełóż do miseczek lub talerzy – każdą z porcji przyozdób solidną ilością posiekanego wcześniej koperku i podawaj do spożycia – smacznego!