Zupa z fasolki szparagowej i groszku to bardzo prosta w wykonaniu i naprawdę wyjątkowa w smaku propozycja. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny – każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie. Fasolka szparagowa i zielony groszek nadają daniu cudownego charakteru. Dodatek ostrzejszych przypraw sprawia, że miłośnicy nieco pikantniejszych dań będą z pewnością usatysfakcjonowani. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży garnek – do dzieła.
40 min 4 porcje
Składniki – zupa z fasolki szparagowej i groszku
- Fasola szparagowa – 300 g
- Zielony groszek – podobnie 300 g
- Ziemniaki – 500 g
- Marchew – 1 sztuka
- Pietruszka – podobnie 1 sztuka
- Por – podobnie 1 sztuka (około 20 cm)
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Śmietana 18% – 2 łyżki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Słodka lub ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz, umyj i pokrój w kosteczkę ziemniaki. Marchew i pietruszkę również obierz i pokrój w mniejsze kawałki lub w zależności od upodobania nawet w plasterki. Umieść je następnie w dużym garnku i zalej chłodną wodą – wstaw na gaz. Dodaj do garnka również ziela angielskie, liście laurowe i po solidnej szczypcie soli i pieprzu.
Od momentu zagotowania pozostaw garnek na niewielkim gazie przez około 15 minut. W międzyczasie pokrój w plasterki pora i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj następnie do garnka tak przygotowanego pora wraz z fasolką i pozostaw na gazie kolejne 10 minut.
W międzyczasie dodaj do pozostałych składników majeranek i kurkumę. W zależności od osobistych preferencji możesz dodać do zupy słodką lub ostrą paprykę. ta druga nada potrawie nieco bardziej pikantnego charakteru.
Gdy wszystkie warzywa będą odpowiednio miękkie zupa jest gotowa. Koniecznie przed zakończeniem gotowania spróbuj jej i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Przelej ją do głębokich talerzy lub miseczek, przyozdób natką pietruszki i podawaj do spożycia. Każdą z porcji możesz na koniec zabielić również śmietaną – gotowe – smacznego!