Zupa z jarmużu to świetna propozycja na przygotowanie lekkiego, a jednocześnie bardzo atrakcyjnego posiłku. Delikatny bulion warzywny z jarmużem, ziemniakami i dodatkiem wyrazistych przypraw to wspaniałe połączenie. Dodatkowo danie jest lekkie i w pełni wegetariańskie więc świetnie wkomponuje się w niemal każdą – nawet najbardziej wymagającą – dietę. Zupa jest niesamowicie wyrazista i charakterystyczna zarówno w smaku, jak i aromacie i powinna każdemu przypaść do gustu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży garnek – zaczynajmy!
90 min 4 porcje
Składniki – zupa z jarmużu
- Jarmuż – 200 g
- Ziemniaki – 400 g
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Por – około 20 cm
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Masło – 1 łyżka
- Śmietana 18% – 100 ml
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bulionu – w tym celu obierz i umyj marchewki i pietruszki – możesz je przekroić na mniejsze kawałki. Rozgrzej następnie masło w dużym garnku i umieść w nim dodatkowo przygotowane warzywa. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę – dodaj do garnka – całość pozostaw na niewielkim gazie około 5 minut do delikatnego zeszklenia.
W międzyczasie obierz i dokładnie umyj seler i pora – dodaj do pozostałych składników. Na koniec zalej całość około 1.5 litra wody, dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Pozostaw garnek na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką na około 60 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki – pamiętaj o bardzo dokładnym ich umyciu – oraz opłucz liście jarmużu.
Około 15 minut przed końcem gotowania usuń zbędne warzywa i dodaj do bulionu ziemniaki. Na koniec umieść w zupie liście jarmużu oraz zioła prowansalskie i chili – dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez ostatnie 5 minut. Gotową zupę przelej następnie do talerzy lub miseczek i przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki. Możesz również dodatkowo dodać do każdej porcji nieco śmietany – gotowe – smacznego!