Biała kiełbasa w młodej kapuście to bardzo prosta, a jednocześnie wyjątkowa potrawa. Połączenie uwielbianej przez większość z nas białej kiełbasy z delikatną młodą kapustą każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatek wyrazistych przypraw i sporej ilości koperku zapewni potrawie niezrównanych smaków. Biała kiełbasa w młodej kapuście idealnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale również jako dodatek do praktycznie dowolnego dania. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i duży – przynajmniej 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
45 min 8 porcji
Składniki – biała kiełbasa w młodej kapuście
- Biała kiełbasa – 4 sztuki
- Młoda kapusta – 1 sztuka
- Ziemniaki – 500 g
- Marchew – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 100 g
- Mąka pszenna – 2 płaskie łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Koperek – pęczek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia i poszatkowania kapusty. Umieść ją następnie w dużym garnku i zalej wodą do całkowitego jej zakrycia. Całość dopraw delikatnie solą i pieprzem i pozostaw na niewielkim gazie na około 10 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę ziemniaki, a marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Dodaj tak przygotowane warzywa do garnka z kapustą – rozgrzej dodatkowo patelnię. Umieść na niej następnie pokrojone w plasterki białe kiełbasy – podsmaż około 5 minut na średnim gazie. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie piórka cebule. Ząbki czosnku posiekaj natomiast drobno lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj je również na patelnię i podsmaż kolejne 3-4 minut do delikatnego zeszklenia cebuli. Umieść następnie całą zawartość patelni w garnku z kapustą – dodaj zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę. Dodaj do garnka również koncentrat pomidorowy – wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na ostatnie 5-10 minut na minimalnym gazie.
Pod koniec tego czasu dodaj do garnka również drobno posiekany koperek. Spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw całość solą i pieprzem. W zależności od upodobania możesz teraz zagęścić zawartość garnka z wykorzystaniem mąki pszennej. Gotowe danie przełóż do odpowiedniego naczynia lub bezpośrednio na talerze i podawaj od razu do spożycia – smacznego!