Chicken burger – burger z kurczakiem to jedno z bardziej popularnych dań jadanych “na mieście” – u nas w domowym stylu. Delikatny filet kurczaka w cudownie chrupiącej panierce przygotowany z serem żółtym i aromatycznym sosem to kompozycja idealne. Wszystko to w połączeniu ze świeżą, delikatnie wypieczoną bułką każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Burgery podane z ulubionymi dodatkami takimi jak frytki, pieczone ziemniaki lub sałatka świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i piekarnik – do dzieła!
35 min 3 sztuki
Składniki – chicken burger – burger z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Bułka (najlepiej z sezamem) – 3 sztuki
- Ser żółty (ulubiony) – podobnie 3 plastry
- Pomidor – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Sałata (ulubiona) – kilka liści
- Płatki kukurydziane – 3 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 3 łyżki
- Jajko – 1 sztuka
- Majonez – 2 łyżki
- Keczup – podobnie 2 łyżki
- Czosnek suszony – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i oczyść filet z kurczaka – odsącz z wody z wykorzystaniem papierowych ręczników. W osobnej miseczce umieść następnie 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek oraz słodką i ostrą paprykę – wymieszaj. Pokrój następnie filet na trzy podobnej wielkości kotlety, dopraw je solą i pieprzem oraz rozbij delikatnie tłuczkiem.
Obtocz każdy z kawałków mięsa w przygotowanej marynacie i pozostaw tak na przynajmniej kilkanaście minut. W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki pomidora oraz przygotuj kawałki sałaty mniej więcej wielkości kotletów. Czerwoną cebulę pokrój również w plastry, a bułki przekrój na pół.
Każdego z kotletów obtocz delikatnie w mące, a następnie w jajku i pokruszonych płatkach, do których możesz oddać również nieco przypraw (papryk i czosnku). Teraz w zależności od upodobania możesz usmażyć kurczaka na patelni – po kilka minut z każdej strony – lub podpiec w piekarniku – około 20 minut.
Niezależnie od wyboru na ostatnie 5 minut przygotowania mięsa umieść w piekarniku bułki, aby nieco się przypiekły. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść majonez, keczup i pozostałe przyprawy – wymieszaj dokładnie. Wyjmij gotowe bułki z piekarnika i posmaruj obficie sosem dolne połówki.
Połóż następnie na nich kolejno sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, kurczaka i ser – możesz na koniec dodać ponownie warstwę sosu. Przydatne do utrzymania burgera w całości mogą okazać się długie wykałaczki. Burgery podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami – smacznego!