Ryż z pomidorami i kukurydzą jest bardzo prostą, szybką i mało wymagającą w przygotowaniu potrawą, która świetnie sprawdzi się jako sycący, główny posiłek dnia. Kompozycja kukurydzy z pomidorami w połączeniu z ryżem – przygotowanym bezpośrednio podczas duszenia – daje niesamowite efekty. Wszystko to podparte cudownymi aromatami czosnku i curry zaskakuje wyśmienitym smakiem. Danie idealnie wpisuje się w stwierdzenie, że prostota jest szczytem wyrafinowania – jest po prostu pyszne. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – ryż z pomidorami i kukurydzą
- Kukurydza – 100 gram
- Przecier pomidorowy – podobnie 100 gram
- Ryż biały – podobnie 100 gram
- Woda – 300 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Curry – 1 łyżeczka (czubata)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w plasterki ząbki czosnku. W zależności od upodobania mogą to być oczywiście drobniejsze kawałki, a nawet możesz przecisnąć je przez praskę. Rozgrzej następnie solidnie głęboką patelnię, dodaj na nią czosnek i przesmaż 2-3 minuty na średnim ogniu.
W międzyczasie odsącz kukurydzę oraz przygotuj przecier pomidorowy – najlepiej przełóż ich odpowiednią ilość do osobnej miseczki. Dodaj następnie pomidory na patelnię, dopraw je delikatnie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj. Przesmaż tak całość przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dolej na patelnię 300 ml wody oraz czubatą łyżeczkę curry – wymieszaj, tak aby przyprawa rozprowadziła się równomiernie po całej patelni. Następnie dodaj do pozostałych składników ryż, zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu na 20 minut. Co jakiś czas możesz sprawdzić smak dania i w razie konieczności dodać soli lub pieprzu – koniecznie kilkukrotnie wymieszaj dodatkowo zawartość patelni.
Kilka minut przed końcem (5 minut będzie w sam raz) dodaj na patelnię również kukurydzę. Wszystko dodatkowo bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw do końca czasu duszenia. Gotowe danie podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżej natki pietruszki – smacznego!