Chińszczyzna curry to perfekcyjny pomysł na szybkie w wykonaniu i bardzo atrakcyjne zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi danie. Potrawa z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi nieco bardziej orientalnych smaków. Dzięki zastosowaniu delikatnego mięsa drobiowego oraz bardzo szerokiego bukietu warzyw danie prezentuje się niesamowicie smacznie i aromatycznie. Dodatkowo wykorzystanie pasty curry oraz znanych z kuchni wschodniej przypraw nadaje potrawie bardzo wyrazistego i nieco ostrzejszego charakteru. Jako uzupełnienie dania swobodnie możemy wybrać makaron, ryż lub inny ulubiony dodatek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – chińszczyzna curry
- Filet z kurczaka – 250 gram
- Mieszanka chińska (warzywa) – podobnie 250 gram
- Czerwona papryka – 1/3 sztuki
- Żółta papryka – podobnie 1/3 sztuki
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Żółta pasta curry – 2 łyżeczki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Przyprawa chińska – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kosteczkę lub niezbyt długie, podłużne paski. Dopraw je następnie solidną szczyptą soli i pieprzu oraz połową łyżeczki słodkiej i ostrej papryki – dokładnie rozprowadź przyprawy po wszystkich kawałkach. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią przygotowane mięso – podsmaż przez około 5 minut na średnim ogniu. Co jakiś czas zamieszaj zawartością patelni, aby kurczak podsmażył się równomiernie.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę – dodaj na patelnię. Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę, korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj je również na patelnię – zamieszaj i pozostaw na kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie paseczki papryki – jeśli są one dołączone do składników mieszanki możesz z nich zrezygnować.
Dodaj następnie papryki wraz z pozostałymi warzywami z mieszanki na patelnię. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 10 minut do miękkości warzyw. Zalej wtedy całość mleczkiem kokosowym, dodaj pozostałe przyprawy oraz pastę curry i ponownie wszystko wymieszaj.
Pozostaw całość na gazie przez kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając. Możesz teraz przygotować również dodatek do dania – najlepiej sprawdzi się tutaj ryż lub ulubiony makaron. Gdy mleczko zgęstnieje chińszczyzna jest gotowa – przełóż ją do miseczek lub na talerze wraz z wybranym dodatkiem i podawaj do spożycia – smacznego!