Domowe frytki z fasolką szparagową to świetna, bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie atrakcyjna propozycja obiadowa. Każdy z nas uwielbia z pewnością fasolkę szparagową, a podanie jej z zasmażką zapewnia dodatkowych, niezastąpionych doznań smakowych oraz aromatycznych. Ziemniaki podpieczone w piekarniku w formie frytek to idealny dodatek do dania. Całość jest bardzo sycąca sama w sobie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować do posiłku na przykład dodatek mięsa. Danie skomponuje się z większością dodatków bez większych problemów. Do jego wykonania konieczny będzie piekarnik i garnek do ugotowania fasolki – do dzieła!
30 min 1 porcja
Składniki – domowe frytki z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa – 200-250 gram
- Ziemniaki – 3 większe sztuki
- Masło – 20 gram
- Bułka tarta – 25 gram
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Ulubione sosy
- Sól
Przygotowanie
Rozpocznij od obrania i bardzo dokładnego umycia ziemniaków – ważne, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi. Następnie pokrój je w plasterki o około 0.5-1 centymetrowej grubości, a te z kolei pokrój w podobnej grubości paseczki.
Nalej do miseczki 1 łyżkę oliwy z oliwek i postaraj się równomiernie obtoczyć w niej wszystkie przygotowane surowe frytki. Dopraw je następnie – w zależności od upodobania – solidną szczyptą soli. Pamiętaj, że frytki można dosolić również po przygotowaniu, a jeśli wykorzystujesz do ich spożycia sos być może nie będzie to nawet konieczne.
Gotowe frytki umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku – najlepiej na papierze do pieczenia, nie będą wtedy przywierały. Piecz je przez około 20-30 minut co jakiś czas mieszając, tak aby przypiekły się równomiernie z każdej strony. Ważne, aby nie dopuścić do zbyt mocnego ich przypalenia!
W międzyczasie zagotuj delikatnie osoloną wodę i obetnij stwardniałe końcówki fasolek. Umieść je we wrzątku na około 10 minut – młodsza fasolka ugotuje się szybciej – do momentu aż zmięknie. Gotową fasolkę odcedź dokładnie na sitku i wyłóż na talerz.
W międzyczasie rozgrzej patelnię z masłem do jego całkowitego roztopienia. Dodaj do niego bułkę tartą cały czas intensywnie mieszając do chwili uzyskania wspaniałej złocistej zasmażki – umieść ją następnie na fasolce. Gotowe już zapewne frytki wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz. Całość podawaj z ulubionymi sosami najlepiej od razu po przygotowaniu – smacznego!