Eskalopki z kurczaka to świetna propozycja na przygotowanie dania obiadowego, które z pewnością każdemu z nas przypadnie do gustu. Delikatne mięso drobiowe w cudownie aromatycznym i wyrazistym sosie to gwarancja wybornego smaku. Dodatkowo eskalopki możemy podawać z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi. Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno ziemniaki, ryże, kasze, jak i ulubione sałatki czy surówki. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnie – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – eskalopki z kurczaka
- Filet z kurczaka (podwójny) – około 500 g
- Cebula – 1 sztuka
- Bulion drobiowy – 150 ml
- Śmietana 18% – podobnie 150 ml
- Musztarda – 2 łyżeczki
- Mąka pszenna – 1 czubata łyżka
- Bułka tarta – podobnie 1 czubata łyżka
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i oczyść filety oraz osusz z wykorzystaniem na przykład papierowych ręczników. Pokrój je następnie w cienkie – maksymalnie 1 cm – kawałki. Najłatwiej będzie je uzyskać krojąc filety wzdłuż – od góry w dół każdej ze sztuk. Rozbij następnie każdy z kawałków z wykorzystaniem tłuczka – bardzo delikatnie, aby mięso nie rozrywało się.
Dopraw następnie mięso solidną szczyptą soli i pieprzu oraz połową przygotowanych czosnku, słodkiej i ostrej papryki. Postaraj się rozmieścić przyprawy jak najbardziej równomiernie na każdym kawałku z obydwu stron. Na koniec oprósz całość mąką zmieszaną z bułką tartą – rozgrzej solidnie patelnię.
Ułóż na niej kawałki kurczaka i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę oraz posiekaj natkę pietruszki – niezbyt drobno. Gotowe mięso zdejmij z patelni i umieść na niej najpierw cebulę – podsmaż kilka minut do zeszklenia.
Dodaj następnie do niej zmieszane wcześniej ze sobą śmietanę, bulion, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Wszystko to solidnie przemieszaj i pozostaw na 5 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie umieść na patelni ponownie kawałki kurczaka – postaraj się przykryć je sosem.
Na koniec dodaj do całości posiekaną natkę pietruszki – po kilku kolejnych minutach eskalopki są gotowe. Podawaj je najlepiej od razu po przygotowaniu – będą najdelikatniejsze i zdecydowanie najsmaczniejsze. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe w szczególności podane z ulubionymi dodatkami – smacznego!