Filet z kurczaka w sosie koperkowym to przepyszna, niesamowicie aromatyczna i uwielbiana przez chyba każdego z nas klasyczna potrawa często goszcząca w naszych kuchniach. Danie jest wprost wyborne i z powodzeniem może stać się głównym posiłkiem dnia dla całej rodziny. Jednocześnie jest bardzo proste w wykonaniu i jedyne czego wymaga to odpowiedniej cierpliwości i poświęcenie nieco czasu. Dodatkowo nasza propozycja jest urozmaicona wykorzystaniem niesamowicie wyrazistego sosu sojowego. Pozwala to na wydobycie z potrawy jeszcze więcej wspaniałych aromatów i smaków. Świetnymi dodatkami do dania mogą z powodzeniem stać się ziemniaki – najlepiej młode – oraz dowolne warzywa. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – filet z kurczaka w sosie koperkowym
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka (lub 2 mniejsze)
- Koperek – pęczek
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Woda – 300 ml
- Śmietana – 2 łyżki
- Sos sojowy – podobnie 2 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 2 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Fileta z kurczaka umyj bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój w miarę możliwości stosunkowo cienkie kotleciki. Dopraw je następnie – po obydwu stronach – szczyptą soli i pieprzu. Następnie z wykorzystaniem foli – najlepiej do tego sprawdzają się woreczki śniadaniowe – rozbij delikatnie mięso. Ważne, aby nie przesadzić z siłą – może to spowodować rozerwanie na mniejsze kawałki delikatnego mięsa kurczaka.
Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią przygotowane kotlety – smaż z każdej strony po kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Długość smażenia należy oczywiście uzależnić od grubości kotletów – wystarczy lekkie zarumienienie z każdej strony. W międzyczasie obierz i posiekaj w półksiężyce cebulę – dodaj na patelnię.
Teraz możesz obrać i zetrzeć marchewkę na tarce – w zależności od upodobania – na grubych lub nieco cieńszych oczkach. Gdy mięso będzie już gotowe zmniejsz ogień i dodaj na patelnię wodę, sos sojowy, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko dokładnie zamieszaj, dodaj również startą marchewkę i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
W międzyczasie posiekaj drobno koperek – najlepiej cały, ale niezbyt obfity pęczek. W osobnej miseczce umieść następnie nieco gorącego sosu z patelni i dodawaj do niego stopniowo śmietany i mąki cały czas intensywnie mieszając. Dodaj następnie powoli – ciągle mieszając – zawartość miseczki na patelnię.
Na koniec dodaj do całości posiekany wcześniej koperek i pozostaw całość pod przykryciem na kolejne 10 minut. Pod koniec czasu duszenia spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw – niezbyt mocno – solą i pieprzem. Gotowe kotlety wyjmuj od razu na talerze wraz z solidną ilością sosu – podawaj najlepiej z młodymi ziemniakami, które koniecznie polej pozostałym sosem – smacznego.