Filety kurczaka w sosie miodowo-musztardowym to bardzo atrakcyjny pomysł na przygotowanie wyjątkowego obiadu idealnego dla całej rodziny. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z wyrazistymi przyprawami i cudownie smakowitym sosem każdemu przypadnie z pewnością do gustu. Danie idealnie komponuje się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi takimi jak ziemniaki, kasze, ryż, ale także ulubione sałatki i surówki. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia, naczynie żaroodporne i piekarnik – zaczynajmy!
60 min 4 porcje
Składniki – filety kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
- Filet kurczaka – 2 sztuki
- Miód (ulubiony) – 2 łyżki
- Musztarda francuska – 3 łyżki
- Musztarda (ulubiona ostra) – podobnie 3 łyżki
- Sos sojowy – 2 łyżeczki
- Ocet – podobnie 2 łyżeczki
- Śmietanka 30% – 200 g
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bardzo dokładnego umycia i oczyszczenia filetów kurczaka. Umieść je następnie na papierowym ręczniku i osusz. W zależności od upodobania możesz pozostawić filety w całości lub przekroić je na mniej więcej równe połowy. Każdą z nich dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu, a także tymianku i majeranku.
Rozgrzej następnie oliwę na patelni i podsmaż każdy z przygotowanych filetów na średnim ogniu z obydwu stron. Gdy mięso delikatnie się zarumieni zdejmij je z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego – rozgrzej piekarnik. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść najpierw śmietanę wraz z miodem, obydwoma rodzajami musztardy, sosem sojowym i octem.
Wszystko to wymieszaj wstępnie i dodaj pozostałe przyprawy. Całość sosu wymieszaj teraz bardzo dokładnie, tak aby wszystkie składniki połączyły się jak najbardziej równomiernie. Zalej następnie filety kurczaka sosem i umieść naczynie żaroodporne w piekarniku. Całość pozostaw do pieczenia w zależności od grubości filetów na około 45 minut.
Co jakiś czas kontroluj stan podpieczenia filetów, aby nie przypiekły się zbyt mocno. W razie konieczności możesz z wykorzystaniem łyżki polewać je systematycznie sosem. W międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki i na sam koniec pieczenia oprósz nią danie. Gotowe filety wyjmij z piekarnika i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami – smacznego!