Fit ptasie mleczko to świetna propozycja na przygotowanie tego uwielbianego przez zdecydowaną większość z nas smakołyka w odchudzonej wersji. Dzięki zastosowaniu mieszanki mleka roślinnego z mleczkiem kokosowym w towarzystwie nasion chia zyskujemy nieprawdopodobnie pyszną kompozycję. Dodatkowo galaretka limonkowa delikatnie kontrastuje z pozostałymi składnikami i nadaje całości bardzo atrakcyjnych walorów smakowych. Całości dopełnia gorzka czekolada – starta bardzo drobno – wspaniale dekorująca ptasie mleczko. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie blender i naczynie, w którym schłodzisz i uformujesz ptasie mleczko – zaczynajmy!
135 min 8 sztuk
Składniki – fit ptasie mleczko
- Mleczko kokosowe – około 40 ml
- Mleko roślinne – podobnie około 40 ml
- Woda – 200 ml
- Twaróg (chudy) – 250 gram
- Czekolada gorzka – 2-3 kawałki
- Nasiona chia – 5-6 łyżeczek
- Galaretka – 1 porcja
Przygotowanie
Na początek zagotuj nieco wody – koniecznie musi się przegotować – i pozostaw ją do delikatnego wystudzenia na około 10 minut. Po tym czasie umieść w miseczce galaretkę i zalej ją przygotowaną wodą – około 200 ml – bardzo dokładnie rozmieszaj, tak aby nie pozostały żadne grudki proszku. Galaretkę pozostaw następnie do wystudzenia.
W międzyczasie umieść w osobnej miseczce nasiona chia i zalej je mlekiem oraz mleczkiem kokosowym. Ważne, aby udało się przykryć całkowicie wszystkie nasiona – proporcje pozostaw mniej więcej równe. Dodaj następnie do wystudzonej galaretki twaróg i zmiksuj wszystko blenderem na jak najbardziej jednolitą i gładką masę.
Dodaj do całości 250 gram chudego twarogu i ponownie zmiksuj blenderem, tak aby skąłdniki wymieszały się jak najbardziej równomiernie. Przelej następnie masę do dowolnego naczynia, które pozwoli później na wyjęcie gotowego ptasiego mleczka. Mogą to być na przykład silikonowe foremki, płaskie miseczki lub nawet niektóre brytfanki.
Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach i posyp nią z wierzchu masę. Na koniec wstaw całość do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ptasie mleczko jest gotowe. Wyjmij je z lodówki, podziel na odpowiednio mniejsze kawałki i podawaj do spożycia – smacznego!