Sałatka gyros z kurczakiem to idealny pomysł na obiad, ale również może śmiało posłużyć jako dodatek do innego posiłku. Jej przygotowanie jest bardzo proste choć nieco czasochłonne z uwagi na konieczność drobnego skrojenia warzyw. Przyprawa gyros nadaje mięsu cudownego, niepowtarzalnego aromatu, a sos dodatkowo wspaniale dopieszcza doznania smakowe. Do przygotowania przepisu konieczna będzie patelnia do podsmażenia mięsa oraz większa miska do wymieszania wszystkich składników – do dzieła !
30 min 3 porcje
Składniki – sałatka gyros z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 300 gram
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 sztuka
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki
- Kapusta pekińska – połowa średniej wielkości sztuki
- Kukurydza – 150 gram
- Jogurt naturalny – podobnie 150 gram
- Majonez – 1 czubata łyżka
- Ketchup (ostry) – podobnie 1 czubata łyżka
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Gyros – przyprawa (2 łyżeczki)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Filet z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę. Następnie dopraw solą i pieprzem, dodatkowo obtocz starannie w przyprawie gyros – mięso nabierze dzięki temu wspaniałego aromatu i wyglądu podczas smażenia. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią przyprawionego kurczaka. Postaraj się, aby kawałki mięsa nie stykały się i nie sklejały. Smaż do momentu zarumienienia i pełnej miękkości kurczaka.
W międzyczasie pokrój czerwoną cebulę w cienkie półksiężyce. Paprykę skrój w drobną kosteczkę, tak samo postąp z ogórkami konserwowymi – dodaj warzywa do miski. Kukurydzę starannie odsącz i dodaj do miski. Kapustę pekińską dokładnie umyj i poszatkuj na stosunkowo drobne kawałki – dodaj do reszty warzyw. Popularnym sposobem jest również układanie warzyw warstwami ponad mięsem – tak podana sałatka wygląda bardzo apetycznie i wykwintnie – zdecyduj jak będzie dla ciebie wygodniej.
W miseczce wymieszaj dokładnie jogurt naturalny, ketchup i majonez. Sos będzie gotowy gdy osiągnie apetyczny różowawy kolor. Dodaj do miski z warzywami podsmażonego kurczaka i zalej wszystko sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas, aby sałatka dobrze przegryzła się z sosem. Sałatkę podawaj w misce lub salaterkach przyozdobioną świeżymi listkami bazylii.