Sałatka grecka to bardzo lekkie, a zarazem proste w wykonaniu danie. Przepis wymaga przede wszystkim świeżych warzyw. To od nich zależy ostateczny wygląd i smak potrawy. Dlatego pamiętaj, żeby przy wybieraniu warzyw do sałatki starać się znaleźć świeże i dobrze wyglądające sztuki. Dzięki temu twoja sałatka grecka będzie również daniem pełnym witamin i korzystnych dla zdrowia minerałów. W rezultacie otrzymasz danie smaczne i zdrowe za razem. Do wykonania przepisu potrzebna będzie jedynie miska, w której wymieszasz wszystkie składniki – do dzieła !
15 min 4 porcje
Składniki – sałatka grecka
- Ser feta – 200 gram
- Papryka zielona – 1 sztuka
- Cebula czerwona – podobnie 1 sztuka
- Ogórek – podobnie 1 sztuka
- Pomidory koktailowe – kilkanaście sztuk
- Oliwki czarne – podobnie kilkanaście sztuk
- Cytryna – 1 sztuka – wyciśniemy tylko kilka kropel soku
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Oregano suszone – 1 łyżeczka
- Bazylia – kilka świeżych listków
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od warzyw – wszystkie dokładnie umyj i wytrzyj. Zieloną paprykę najlepiej pokrój w podłużne paski i skrój następnie w kosteczkę. Podobnie postąp z ogórkiem, obierz go, pokrój w plasterki, a następnie w mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój podłużnie w celu uzyskania półplasterków – nie musisz ich dokładnie rozdzielać, dzięki temu smak cebuli w sałatce będzie wyraźniejszy.
Pomidorki koktailowe pokrój w plasterki – tak wyglądają najlepiej w gotowym daniu. Wszystkie warzywa umieść w misce. Następnie pokrój w stosunkowo niewielką kostkę ser feta i dodaj do warzyw. Dodaj do całości garść czarnych oliwek.
Przygotowanie sosu możesz zrealizować na dwa sposoby. Dodaj do miski oliwę z oliwek, suszone oregano oraz kilka kropel soku z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz również przygotować sos w oddzielnym naczyniu mieszając składniki i następnie wlać gotowy sos do miski. Na koniec w razie potrzeby dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
Gotowe danie wyłóż do miseczek lub na talerze – udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podaj sałatkę jako samodzielne danie na przykład ze świeżym pieczywem. Możesz również wykorzystać ją jako dodatek do obiadu – gotowe !