Sałatka z jajkiem i fetą to bardzo atrakcyjny pomysł na przygotowanie dodatku obiadowego lub w większych ilościach nawet samodzielnego dania. Smakowita kompozycja jajek, warzyw i niesamowicie wyrazistego sosu każdemu zapewne przypadnie do gustu. Danie idealnie sprawdzi się jako dodatek do praktycznie dowolnego posiłku, a podana ze świeżym pieczywem może śmiało stanowić samodzielny, w pełni sycący posiłek. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miseczka – zaczynajmy!
20 min 3 porcje
Składniki – sałatka z jajkiem i fetą
- Jaja – 3 sztuki
- Ser feta – 125 g
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Ogórek zielony – 1/2 sztuki
- Sałata lodowa – kilka dużych liści
- Kukurydza – 100 g
- Majonez – 2 łyżki
- Musztarda (ulubiona) – podobnie 2 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Cytryna – kilkanaście kropel
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od umieszczenia w garnku jajek, zalania ich chłodną wodą i wstawienia na gaz. Od momentu zagotowania wody pozostaw jajka na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jajek – te większe potrzebują go nieco więcej, mniejsze mniej.
W międzyczasie pokrój w kostkę fetę, a liście sałaty umyj i podziel na mniejsze kawałki. Rzodkiewki pokrój w plasterki lub nieco drobniej jeśli używasz większych sztuk, kukurydzę odsącz z zalewy. Ogórka pokrój następnie w kostkę, a czerwoną cebulę i białą cześć dymki w cienkie podłużne piórka.
W osobnej miseczce wymieszaj następnie po 2 łyżki oliwy, majonezu i ulubionej musztardy, a także łyżeczkę miodu i kilkanaście kropel cytryny. Postaraj się wymieszać zawartość miseczki do uzyskania jak najbardziej jednolitej konsystencji – dopraw delikatnie solą i pieprzem do smaku.
Gotowe już zapewne jajka przestudź pod chłodną wodą, obierz ze skorupek i pokrój na połówki. Ułóż następnie na talerzu lub w miseczce najpierw warstwę sałaty – polej ją delikatnie przygotowanym sosem. Następnie dodaj rzodkiewkę i cebulę, a na nie warstwę kukurydzy.
Kolejno dodaj do sałatki ogórka i fetę, a na koniec ułóż na wierzchu jajka. Posiekaj również bardzo drobno szczypiorek i dodaj go na samą górę dania. Całość polej następnie solidnie sosem i podawaj do spożycia. Najlepiej pasować będzie podana ze świeżym pieczywem – smacznego.