Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi to bardzo sycąca i wyjątkowo pyszna propozycja na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Bardzo wyraziście przyprawione mięso wieprzowe podduszone w delikatnym bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego to gwarancja wybornego smaku. Dodatkowo zastosowanie szerokiego bukietu warzyw z paprykami i cukinią na czele sprawia, że danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku i aromacie. Wszystko to w połączeniu z wyjątkowymi i bardzo sycącymi kluskami kładzionymi na pewno każdemu przypadnie do gustu i świetnie sprawdzi się jako główny posiłek dnia. Do wykonania przepisu konieczne będą dwie patelnie oraz garnek – do dzieła!
60 min 3-4 porcje
Składniki – gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi
- Łopatka lub szynka wieprzowa – 500 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 niewielka sztuka
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki
- Żółta papryka – podobnie 1/2 sztuki
- Marchew – 2 sztuki średniej wielkości
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Bulion (dowolny rodzaj) – 250 ml
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- Składniki na kluski kładzione znajdziesz tutaj
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od mięsa – na początek umyj je dokładnie i pokrój w niezbyt duże kawałki. Najlepiej sprawdzą się tutaj około 1-2 centymetrowe kawałeczki – mogą jak najbardziej być nieregularne. Obierz następnie i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku – dodaj je do mięsa. Dodaj również połowę przypraw: słodkiej i ostrej papryki, majeranku i tymianku.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie kawałki pokryły się równomiernie przyprawami. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowane mięso – smaż na średnim ogniu około 15 minut do czasu aż mięso stanie się stosunkowo miękkie. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę, cukinię w zależności od jej wielkości pokrój w plasterki i następnie w ćwiartki lub na jeszcze mniejsze kawałki.
Czerwoną i żółtą paprykę umyj i pokrój w cienkie około 2 cm paseczki. Marchewki obierz i znów w zależności od wielkości pokrój w plasterki i ewentualnie w połówki lub nawet ćwiartki. Rozgrzej osobną patelnię i dodaj na nią cebulę – podsmaż 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj następnie do niej marchewkę i pozostaw na niezbyt dużym ogniu na około 10 minut. Po tym czasie dodaj cukinię oraz papryki – podmaż koleje 5 minut co jakiś czas mieszając.
Przełóż następnie wszystkie warzywa na patelnię z mięsem i zalej całość bulionem. Dodaj również 2 łyżki koncentratu oraz pozostałe przyprawy – zamieszaj wszystko bardzo dokładnie. Pozostaw patelnię na niewielkim gazie przez kolejne 10-15 minut. W zależności od preferencji możesz pod koniec tego czasu delikatnie zagęścić sos z wykorzystaniem mąki.
W międzyczasie możesz zając się przygotowaniem klusek kładzionych – zachęcamy do skorzystania z naszego sprawdzonego przepisu tutaj. Gotowe kluski przełóż do miseczek lub na talerze i dodaj do każdej z porcji odpowiednią ilość gulaszu. Na koniec przyozdób je świeżo posiekana natką pietruszki i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!