Gulasz z indyka jest bardzo wyjątkową i smakowitą odmianą tej uwielbianej przez nas potrawy. Swój niewątpliwie przepyszny charakter zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu mięsu drobiowemu. Dodatkowo wykorzystanie wyrazistego bulionu drobiowego i szerokiego zestawu przypraw nadaje daniu cudownych smaków i aromatu. Z daniem świetnie komponować będzie się praktycznie dowolny dodatek obiadowy – polecamy ziemniaki lub kaszę gryczaną. Do wykonania przepisu konieczny duży garnek oraz patelnia – zaczynajmy!
90 min 4 porcje
Składniki – gulasz z indyka
- Udziec z indyka – około 700 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sos sojowy – 3 łyżeczki
- Pieczarki – 200 g
- Suszone grzyby – 2 sztuki
- Papryczka chili – bardzo niewielka ilość
- Mąka pszenna – podobnie 3 łyżeczki
- Śmietanka 30% – 50 ml
- Bulion drobiowy – 500 ml
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj mięso z indyka i pokrój je w mniej więcej 2-3 cm kawałki. Dopraw je solidną szczyptą soli i pieprzu, a także słodkiej papryki. Rozgrzej następnie bardzo solidnie patelnię i umieść na niej przygotowane mięso. Smaż je przez około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, tak aby wszystkie kawałki zarumieniły się odpowiednio.
W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę, a ząbki czosnku posiekaj w plasterki. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub nieco drobniej gdy korzystasz z większych sztuk. Suszone grzyby namocz na 15 minut we wrzątku, papryczkę chili posiekaj natomiast bardzo drobno. Gdy mięso będzie już gotowe przełóż je do garnka, na patelni umieść teraz cebulę wraz z czosnkiem.
Podsmaż je 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia cebuli, a w międzyczasie przelej do garnka z mięsem bulion drobiowy. Dodaj do niego również ziela angielskie, liście laurowe oraz oregano i słodką paprykę. Wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na około 60 minut. Jeśli bulionu będzie zbyt mało lub mocno wyparuje podczas gotowania możesz dolać do całości nieco wody.
Systematycznie dodawaj do gulaszu pozostałe składniki. Gdy zawartość patelni będzie gotowa dodaj ją również do garnka. Na patelni podsmaż następnie pieczarki – lekko je posól – po osiągnięciu złotego koloru dodaj do pozostałych składników. Umieść w garnku również papryczkę chili, namoczone grzyby oraz sos sojowy – zamieszaj pozostaw dalej na minimalnym ogniu.
Pod koniec czasu gotowania wymieszaj mąkę z wodą lub zawartością garnka, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Dodaj do gulaszu, zamieszaj i poczekaj aż całość zgęstnieje. Po tym czasie możesz dodać do gulaszu śmietankę – możesz to zrobić również bezpośrednio na talerzach po podaniu. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze – podawaj z ulubionymi dodatkami – smacznego!