Hiszpański omlet to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie tego często goszczącego w naszych kuchniach dania. Jest to niewątpliwie zdecydowanie bardziej sycąca i wyrazista pozycja. Wszystko to dzięki ziemniakom, które podsmażone na głębokim oleju zyskują niesamowicie na smaku. Niewielki dodatek mleka nadaje ciastu aksamitnego charakteru. Danie jest bardzo bogate w smaki i aromaty co z pewnością przypadnie do gustu większości z nas. Dodatek kiełbasy Chorizo zapewnia natomiast potrawie niesamowitego hiszpańskiego charakteru. Omlet szczególnie atrakcyjnie wpisuje się jako pomysł na śniadanie – pyszny i sycący, idealny na początek dnia. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednio duża patelnia – zaczynajmy!
25 min 1 sztuka
Składniki – hiszpański omlet
- Jaja – 4 sztuki
- Ziemniaki – 200 g
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Mleko – 40 ml
- Kiełbasa Chorizo – podobnie 40 g
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz, umyj i pokrój w plasterki – około 1 cm grubości – ziemniaki. Jeśli korzystasz z większych sztuk możesz podzielić je na mniejsze kawałki. Rozgrzej następnie na patelni oliwę – tyle, aby przykryła swobodnie ziemniaki. Dodaj je następnie na patelnię i podsmaż przez kilka minut na większym ogniu. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno – dodaj razem z cebulą na patelnię. Smaż kolejne 2-3 minuty – po tym czasie zdejmij je z ognia i po przestudzeniu osusz delikatnie z tłuszczu papierowymi ręcznikami. W odpowiednio dużej miseczce umieść następnie mleko, wbij 4 jajka i dodaj wcześniej przygotowane składniki wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą Chorizo.
Dopraw wszystko szczyptą soli i pieprzu, bardzo dokładnie wymieszaj i umieść ponownie na nowo rozgrzanej patelni. Smaż na niezbyt mocnym ogniu do momentu gdy jajka zetną się na tyle, aby odwrócić omleta. Zrób to i podsmaż całość kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie omlet powinien być gotowy – przyozdób go dodatkowo świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!