Jajecznica z suszonymi pomidorami i boczkiem to świetna propozycja na przygotowanie tej genialnej propozycji śniadaniowej w nieco odmienionej formie. Jajecznica posiada niezliczoną ilość wariacji i każdy z nas ma zapewne swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Niewątpliwie jest to jedno z najczęściej goszczących na naszych stołach śniadań. W naszej propozycji poza podstawą potrawy w postaci jajek zastosowaliśmy dodatkowo suszone pomidory. Nadają one jajecznicy bardzo wyjątkowego smaku i zdecydowanie uatrakcyjniają efekt końcowy. Dodatkowo zastosowanie wędzonego boczku delikatnie podsmażonego na maśle to gwarancja udanego śniadania. Całość oczywiście najlepiej smakuje z dodatkiem świeżo posiekanego szczypiorku oraz ulubionego pieczywa. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
12 min 1 porcja
Składniki – jajecznica z suszonymi pomidorami i boczkiem
- Jaja – 2 sztuki
- Suszone pomidory – 3-4 sztuki
- Boczek (najlepiej wędzony) – 50 gram
- Masło – 1 łyżeczka
- Szczypiorek
- Świerze pieczywo
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój w niewielką kosteczkę boczek – najlepiej w nie większe niż około 0.5 cm kawałki. Jeśli korzystasz z cienkich plastrów boczku możesz pokroić je w nieco większe kawałki. Rozgrzej następnie łyżeczkę masła na patelni i gdy ulegnie ono roztopieniu dodaj przygotowany boczek. Podsmaż go na niewielkim ogniu przez około 5 minut do delikatnego zarumienienia – co jakiś czas mieszaj.
W międzyczasie pokrój suszone pomidory – najlepiej komponować będą się cienkie około 1-2 cm paseczki. Dodaj je na patelnię pod koniec smażenia boczku i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty. Szczypiorek opłucz i posiekaj drobno – pozostaw na koniec przygotowań do przyozdobienia gotowej jajecznicy.
Następnie wbij dwa jajka do niewielkiej miseczki – dopraw delikatnie solą i pieprzem. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania mniej więcej jednolitej konsystencji. Pamiętaj, że samo już dodanie wędzonego boczku niesie ze sobą sporą ilość soli. Warto nie przesadzić z jej dodatkiem, a w razie konieczności jajecznicę może również dosolić przed samym podaniem.
Dodaj następnie zawartość miseczki na patelnię i cały czas mieszając pozostaw do ulubionego poziomu ścięcia jajek. Każdy ma swoją ulubioną konsystencję jajecznicy i nie ma tutaj absolutnie złotego środka. Gotową jajecznicę przełóż na talerz, przyozdób posiekanym wcześniej szczypiorkiem i podawaj do spożycia – najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego!