Jajka faszerowane szynką i pieczarkami to bardzo popularne – uwielbiane przez wielu z nas – danie posiadające jednakże niezliczoną ilość kombinacji. Większość z nas ma swój ulubiony – lub wynikający z tradycji – sposób przygotowania jajek faszerowanych. W naszej propozycji użyliśmy przede wszystkim szynki konserwowej i pieczarek. Ich połączenie daje przepyszne efekty, a z dodatkiem kukurydzy i czerwonej papryki wręcz wyborne. Koniecznym elementem farszu jest oczywiście drobno posiekany solidny pęczek szczypiorku. Podstawą łączącą wszystkie pozostałe składniki pozostaje tradycyjnie majonez, ale tym razem z dodatkiem serka ziołowego – całość prezentuje się przepysznie. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie odpowiednio duży do ugotowania 10 jajek garnek oraz patelnia – zaczynajmy!
30 min 20 sztuk
Składniki – jajka faszerowane szynką i pieczarkami
- Jajka – 10 sztuk
- Pieczarki – 100 gram
- Szynka – 75 gram
- Kukurydza – podobnie 75 gram
- Papryka czerwona – podobnie 75 gram
- Majonez – 3 łyżki
- Serek ziołowy – 3 łyżeczki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jajka
Na początek umieść wszystkie dziesięć jajek w odpowiednio dużym garnku. Nalej do niego następnie chłodnej wody, tak aby przykryła jajka i wstaw na średni gaz. Ich gotowanie nie wymaga na szczęście dużo uwagi więc możesz śmiało przejść do kolejnych kroków. Pamiętaj jedynie, że od momentu zagotowania wody jajka powinny gotować się około 8-10 minut – w zależności od wielkości.
Farsz
W międzyczasie umyj dokładnie pod bieżącą wodą pieczarki i pokrój je w drobną kosteczkę. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią przygotowane pieczarki. Dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu i pozostaw na niewielkiem ogniu na około 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę szynkę i dodaj ją również na patelnię.
Kukurydzę odsącz z zalewy i odstaw na razie na bok. Czerwoną paprykę umyj i pokrój podobnie jak wcześniejsze składniki w niewielką kosteczkę. Gdy pieczarki odpowiednio się już zarumienią dodaj na patelnię pozostałe przygotowane składniki – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zawartość patelni – po tym czasie papryka powinna delikatnie zmięknąć.
Gotowy farsz zdejmij z gazu i pozostaw do delikatnego wystudzenia. W międzyczasie możesz schłodzić gotowe już zapewne jajka i obrać je – bardzo ostrożnie – ze skorupek. Postaraj się nie naruszyć przy tym wierzchniej warstwy białka, aby pozostało jak najbardziej gładkie. Następnie każde jajko przekrój na pół i usuń z nich żółtka – umieść je w osobnej miseczce.
Rozdrobnij następnie żółtka na jak najmniejsze kawałeczki – najlepiej z wykorzystaniem widelca i dodaj do nich zawartość patelni. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj drobno posiekany szczypiorek. Do całości dodaj na koniec 3 łyżki majonezu oraz 3 mniejsze łyżeczki serka ziołowego. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połączyły się odpowiednio z majonezem i serkiem.
Na koniec przełóż za pomocą łyżeczki do każdej połówki jajka po odpowiedniej ilości farszu, tak aby wypełnić puste miejsce po żółtku. Oczywiście warto dodać nieco więcej farszu, aby zdecydowanie wystawał ponad powierzchnię jajek. Gotowe jajka przyozdób świeżo posiekanym koperkiem i podawaj do spożycia ze świeżym pieczywem – smacznego!