Jajka zapiekane z mozzarellą to bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie smakowite danie. Szczególnie sprawdza się ono jako pożywne śniadanie idealne na początek dnia. Przygotowanie nie jest bardzo angażujące – większość czasu zajmuje smażenie i zapiekanie – śmiało można pozwolić sobie na jego przygotowanie przed porannym wyjściem z domu. Danie jest bardzo sycące i wyraziste w smaku – delikatnie podsmażone cebula, czosnek i papryka w krojonych pomidorach to cudowna, prosta kompozycja smaków. Zapieczone w nich jajka wraz z delikatną – lekko stopioną – mozzarellą to połączenie wprost idealne. Do przygotowania przepisu konieczna będzie patelnia i piekarnik – do dzieła!
20 min 2 porcje
Składniki – jajka zapiekane z mozzarellą
- Jajka – 2 sztuki
- Pomidory krojone – 250 ml
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Cebula dymka – 1 sztuka
- Mozzarella – 50 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj w niewielką kostkę cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj następnie na nią cebulę i podsmaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty do lekkiego zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj bardzo drobno – lub przeciśnij przez praskę czosnek. Następnie dodaj go również na patelnię i podsmaż jeszcze przez około 2 minuty – zmniejsz ogień.
W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę paprykę – dodaj na patelnię i podsmaż wszystko jeszcze przez około 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników krojone pomidory – wymieszaj i dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. Następnie pozostaw tak całość na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut – w razie konieczności dopraw ponownie solą i pieprzem.
Po tym czasie podziel zawartość patelni równo pomiędzy naczynia żaroodporne. Następnie w ich środkowej części postaraj się utworzyć zagłębienia i wbij do nich ostrożnie jajka, tak aby nie naruszyć żółtek – dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość umieść następnie w piekarniku i pozostaw tak na około 10 minut – weryfikuj co jakiś czas czy powierzchnia jajek nie przypieka się zbyt mocno.
W międzyczasie odsącz z zalewy mozzarellę i postaraj się wykroić z niej po 3-4 – na każdą porcję – cienkie plasterki o średnicy około 2-3 cm. Około 5 minut przed końcem zapiekania dodaj kawałki mozzarelli w rogach naczynia. Na koniec – gdy jajka będą już odpowiednio ścięte, a mozzarella delikatnie roztopiona – wyjmij naczynia z piekarnika.
Danie podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – uważaj na gorące naczynia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj pieczywo, mocno wysmażony bekon oraz świeżo posiekany szczypiorek – najlepiej z pozostałej części cebuli dymki. W razie konieczności możesz oczywiście delikatnie doprawić potrawę – szczególnie jajka – solą i pieprzem – smacznego!