25 min 2 porcje
Jajko sadzone na szparagach to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie tego wyjątkowego warzywa. Ich wspaniały – kojarzący się zdecydowanie wiosennie – smak w połączeniu z jajkiem to bezbłędna kompozycja. Tak przygotowany posiłek świetnie pasuje zarówno jako pożywne śniadanie, jak i delikatny obiad lub kolacja. Dodatek pomidora i mozzarelli sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Jednocześnie bez żadnych problemów możesz urozmaicić posiłek swoimi ulubionymi dodatkami. Szparagi wspaniale komponują się praktycznie ze wszystkimi dodatkami – zarówno warzywnymi, jak i nabiałem lub nawet mięsem. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
Składniki – jajko sadzone na szparagach
- Szparagi – 250 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Mozzarella – 125 gram
- Pomidor – 1 sztuka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Szparagi dokładnie umyj, tak aby na pewno pozbyć się ewentualnych nieporządanych pozostałości ziemi. Odkrój następnie twarde, dolne końcówki – rozgrzej solidnie oliwę na patelni. Umieść na niej przygotowane szparagi – dopraw szczyptą soli – i smaż na niezbyt mocnym ogniu przez około 5 minut.
Po tym czasie w zależności od upodobania wbij jajka bezpośrednio na szparagi – dzięki temu uzyskasz bardziej jednolitą konsystencję potrawy. Jeśli ważne są dla ciebie walory estetyczne i wizualne możesz usmażyć jajko oddzielnie i dopiero potem umieścić je na warzywach.
Pamiętaj, aby delikatnie dosolić i popieprzyć jajko – smaż wszystko razem kolejne 5 minut. W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek oraz umyj i pokrój w plasterki pomidora. Na koniec odsącz z zalewy mozzarellę i również skrój ją w plastry. Szparagi powinny już stać się odpowiednio miękkie, ale nie na tyle by straciły swoją cudowną “chrupkość”.
Przełóż gotowe szparagi z jajkiem z patelni na talerze – przyozdób następnie całość przygotowanym szczypiorkiem. Obok ułóż plasterki pomidora i mozzarelli – jeśli czujesz taką potrzebę dopraw wybrane składniki dodatkowo – delikatnie – solą i pieprzem. Danie podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – smacznego!