Kapusta po cygańsku to bardzo ciekawa i niesamowicie smakowita propozycja na przygotowanie prostego i wyjątkowego zarazem dania. Idealne wręcz połączenie kapusty kiszonej, podsmażonej kiełbasy, pieczarek i papryk każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Całość jest przy tym niesamowicie atrakcyjna pod względami smakowymi i aromatycznymi. Dodatkowo danie idealnie nadaje się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do większego obiadu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie spory, głęboki garnek – zaczynajmy!
55 min 5 porcji
Składniki – kapusta po cygańsku
- Kapusta kiszona – 800 g
- Kiełbasa – 300 g
- Pieczarki – podobnie 300 g
- Marchew – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Przecier pomidorowy – 250 ml
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść kapustę kiszoną na sitku i przelej ją chłodną wodą. Kilkukrotnie wyciśnij nadmiar wody – dzięki temu kapusta nie będzie nazbyt kwaśna. Pozostaw ją do obcieknięcia na kilka minut, a następnie poszatkuj na kilkucentymetrowe kawałki. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie, krótkie piórka cebulę.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – rozgrzej oliwę w garnku. Umieść w nim najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj następnie do garnka czosnek – podsmaż kolejne 2-3 minuty, a w międzyczasie pokrój w kosteczkę kiełbasę. Dodaj ją również do garnka – zamieszaj zawartość i pozostaw na niewielkim ogniu.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub nieco drobniej jeśli korzystasz z większych sztuk. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czerwoną i żółtą paprykę umyj i pokrój w cienkie około 2 cm paseczki. Dodaj teraz do garnka pieczarki – dopraw je solą i pieprzem – zamieszaj zawartość i pozostaw na kilka minut co jakiś czas mieszając.
Pieczarki powinny po tym czasie delikatnie się poddusić – dodaj do garnka przygotowaną wcześniej kapustę. Zamieszaj dokładnie wszystkie składniki i pozostaw na minimalnym ogniu przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj do całości przygotowaną paprykę i zalej całość szklanką wody wymieszanej z przecierem pomidorowym.
Pozostaw garnek na minimalnym ogniu przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką. Po tym czasie danie powinno być gotowe – możesz nieco wcześniej zweryfikować jego smak i w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Gotową kapustę przełóż do dużego naczynia lub bezpośrednio do miseczek i podawaj do spożycia najlepiej ciepłe – smacznego!