Kotleciki ziemniaczane w sosie pieczarkowym to bardzo interesująca propozycja na pyszny, syty i atrakcyjny obiad dla całej rodziny. Prostota zastosowanych składników wykorzystanych w nieco mniej oczywistym połączeniu pozwala osiągnąć wyjątkowe efekty. Kotleciki są niesamowicie smakowite, delikatne, a jednocześnie sycące. Danie to powinno zdecydowanie zasmakować każdemu. Dodatkowo uzupełnienie go o wyśmienity w smaku i aromacie sos pieczarkowy zapewnia całości potrawy wszystko czego możemy wymagać od obiadu. Do jego przygotowania konieczna będzie miska (lub garnek) do wymieszania składników na kotlety, garnek do ugotowania ziemniaków i patelnia – zaczynajmy!
45 min ~6 porcji
Składniki – kotleciki ziemniaczane w sosie pieczarkowym
- Ziemniaki – 500 gram
- Pieczarki – 250 gram
- Cebula – 2 sztuki
- Jajko – 2 sztuki
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Śmietana 18% – podobnie 3 łyżki
- Woda – 100 ml
- Bułka tarta – odpowiednio do obtoczenia kotlecików
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania i bardzo dokładnego umycia ziemniaków. Następnie możesz pokroić je na nieco mniejsze kawałki – przyspieszy to proces gotowania – i umieścić w garnku z wrzącą, osoloną wodą. Ziemniaki gotujemy (w zależności od ich wielkości) około 15 minut aż osiągną miękkość.
Sos
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebule – przesmaż do zeszklenia na rozgrzanej patelni – zmniejsz ognień. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki – jeśli trafią się większe sztuki możesz przekroić je dodatkowo na pół. Dodaj je również na patelnię i podsmaż do momentu równomiernego ich zarumienienia – pamiętaj, żeby od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni. Następnie posól i popieprz wszystko delikatnie, dodaj śmietaną i wodę i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut na wolnym ogniu.
Kotlety
Gdy ziemniaki będą już gotowe odcedź je i umieść ponownie w pustym garnku. Postaw go na średnim ogniu na około 1 minutę, tak aby odparowała reszta wody. Następnie ugnieć ziemniaki na jak najbardziej gładką masę. Dodaj do nich mąkę, wbij jajko, dosól, popieprz i bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie wszystkie składniki ugniataj razem do momentu osiągnięcia konsystencji ciasta pozwalającej na swobodne ukształtowanie kotlecików.
Rozgrzej teraz solidnie patelnię z oliwą, a w międzyczasie wbij drugie jajko do miseczki oraz przesyp bułkę tartą do innej. Ukształtuj w dłoniach pierwszego kotlecika – postaraj się, aby mieścił się on wewnątrz dłoni i był gruby na około 1-2 centymetrów. Obtocz go najpierw solidnie w jajku, a następnie w bułce tartej.
Ulepione kotleciki kładź na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony do momentu równomiernego zarumienienia. Następnie zweryfikuj czy sos pieczarkowy jest już gotowy – jeśli jest taka konieczność możesz delikatnie zagęścić go mąką. W tym celu wymieszaj najpierw w osobnej miseczce mąkę i kilka łyżek gorącego sosu – dopiero wtedy dodaj na patelnię.
Gotowe kotleciki wyłóż na talerze i podawaj najlepiej od razu do spożycia. W osobnym naczyniu podaj również sos pieczarkowy. Całość możesz przyozdobić świeżą natką pietruszki – gotowe – smacznego!