Kotlet szwajcarski to bardzo prosty i niesamowicie pyszny pomysł na przygotowanie wybornego obiadu. Schab w towarzystwie ulubionego sera żółtego i wędzonej szynki to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Całość przygotowana w cudownej marynacie i delikatnej panierce to gwarancja pysznego posiłku. Dodatkowo kotlety idealnie komponują się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
30 min 4 sztuki
Składniki – kotlet szwajcarski
- Schab – 4 kotlety
- Ser żółty (ulubiony) – podobnie 4 plasterki
- Szynka szwarcwaldzka – podobnie 4 plasterki
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – 1 sztuka
- Musztarda (ulubiona) – podobnie 1 łyżeczka
- Mąka pszenna – podobnie 1 łyżka
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Słodka papryka – 1/3 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/3 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od mięsa i przygotowania marynaty – na początek rozbij delikatnie z wykorzystaniem tłuczka schab podzielony na niezbyt grube kotlety. Obierz teraz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj ząbki czosnku. Umieść następnie w miseczce 3 łyżki oliwy, jedną łyżeczkę ulubionej musztardy, przygotowany czosnek oraz majeranek, oraz połowę przygotowanej słodkiej i ostrej papryki.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i obtocz w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki schabu. Postaraj się, aby mięso było pokryte marynatą jak najbardziej równomiernie i dokładnie. Pozostaw je następnie przynajmniej na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki – możesz teraz delikatnie je przyprawić solą i pieprzem.
Przygotuj również trzy osobne talerze lub miseczki – w jednej z nich umieść mąkę, w drugiej bułkę tartą wraz z pozostałą słodką i ostrą papryką, a w ostaniej roztrzepane jajko. Na każdy kawałek mięsa połóż najpierw plaster szynki, a następnie plaster sera. Całość złóż następnie na pół i każdego tak przygotowanego kotleta posyp najpierw mąką – niezbyt obficie, następnie zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej jak najbardziej dokładnie z każdej strony.
Rozgrzej następnie patelnię i umieść na niej kotlety. Każdego z nich smaż po kilka minut – w zależności od grubości około 5-7 minut – z obydwu stron do odpowiedniego zarumienienia. Po tym czasie kotlety są gotowe – podawaj z ulubionymi dodatkami obiadowymi takimi jak ziemniaki, kaszy lub ryż – smacznego!