Kasza gryczana z boczkiem i warzywami to wyjątkowo atrakcyjna zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi potrawa. Kompozycja wyrazistego boczku i szerokiego bukietu warzyw w towarzystwie kaszy gryczanej zapewne każdemu z nas przypadnie do gustu. Dodatkowo zastosowanie wyjątkowego zestawu przypraw i sosu sojowego gwarantuje niezrównane smaki. Danie świetnie sprawdzi się jako samodzielna propozycja obiadowa świetna dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – smacznego!
40 min 3 porcje
Składniki – kasza gryczana z boczkiem i warzywami
- Kasza gryczana – 200 g
- Boczek wędzony – podobnie 200 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Pietruszka – podobie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Por – około 20 cm
- Czosnek – 3 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Tymianek – 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój boczek w kosteczkę lub cienkie paseczki – rozgrzej solidnie bardzo niewielką ilość oliwy na patelni. Dodaj na nią następnie boczek i podsmaż na średnim ogniu przez kilka minut do zarumienienia. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę cebulę – dodaj na patelnię. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Dodaj je następnie na patelnię wraz z kaszą gryczaną – podsmaż przez około 2-3 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz i w zależności od upodobania pokrój drobno lub zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę. Możesz również zastosować jedną i drugą metodę dla każdej połowy warzyw – da to ciekawy efekt końcowy.
Pora pokrój następnie w cienkie plasterki lub nieco drobniej jeśli jest zbyt gruby. Dodaj następnie wszystkie przygotowane warzywa na patelnię i podsmaż kolejne 5 minut. W międzyczasie możesz już umyć i również pokroić w kostkę lub cienkie paseczki czerwoną paprykę. Zalej następnie zawartość patelni wodą, tak aby wszystkie składniki zostały nią przykryte i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 15 minut.
Mniej więcej w połowie tego czasu dodaj na patelnię paprykę oraz przyprawy i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu. Na koniec spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw je delikatnie solą i pieprzem. Przełóż gotowe danie do miseczek lub na talerze – każdą z porcji przyozdób natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!