Kotlety z zielonego groszku to bardzo ciekawa i wyjątkowa propozycja na obiad. Przygotujesz je szybko, a efekt będzie wyborny. Danie jest bardzo sycące i pasuje do wielu obiadowych dodatków jak ziemniaki, czy inne warzywa. Kotlety te z racji na swoja wyjątkowość są idealnym pomysłem na posiłek dla całej rodziny – są po prostu wyjątkowe. Do wykonania przepisu będą potrzebne 2 średniej wielkości garnki do ugotowania groszku i kaszy. Pozostałe składniki podsmażysz na patelni, konieczny będzie również blender do zmiksowania masy na kotlety – do dzieła !
50 min 4 sztuki
Składniki – kotlety z zielonego groszku
- Zielony groszek (mrożony) – 400 gram
- Kasza jaglana – 100 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Cebula dymka – podobnie 2 sztuki
- Bułka tarta – pół szklanki (125 ml)
- Czosnek – 2 ząbki
- Chilli – pół łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Realizację przepisu rozpocznij od przygotowania groszku – jeśli to konieczne rozmroź go – zagotuj garnek wody, około 2 litrowy. Groszek dodaj do wrzącej wody – dzięki temu zachowasz jego zieloną barwę. Gotuj groszek około 10-15 minut doprowadzając do jego miękkości. Po tym czasie odcedź groszek i pozostaw do wystygnięcia.
W tym samym czasie możesz w drugim garnku również zagotować wodę i dodać do niego kaszę jaglaną. Gotuj ją około 20 minut – zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy będzie gotowa odcedź ją i pozostaw do wystygnięcia.
Cebulę pokrój w kosteczkę i dodaj na rozgrzaną patelnię aż do momentu zeszklenia. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do cebuli – smaż 2-3 minuty, aż do momentu uwolnienia jego intensywnego aromatu.
Następnie umieść w dość dużej misce groszek oraz wszystkie składniki przygotowane do tej pory na patelni. Dodaj do całości chilli oraz dopraw solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania jak najbardziej gładkiej konsystencji.
Następnie do jednej płaskiej miseczki lub talerzyka wtłucz jajka, a do drugiej wsyp bułkę tartą. Dodaj do zmiksowanej masy wcześniej przygotowaną kaszę jaglaną i bardzo dokładnie wymieszaj. Teraz możesz przystąpić do formowania kotlecików. Ugniataj masę w dłoniach, aby uzyskać ich eliptyczne kształty.
Gotowe kotleciki najpierw zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Rozgrzej dobrze patelnię i kładź na niej kolejno kotleciki. Smaż po kilka minut z każdej strony do momentu dokładnego przysmażenia. Kotlety możesz dodatkowo podać z ziemniakami i dodatkiem warzyw, u nas ze świeżą sałatą rzymską – smacznego !