Krążki cebulowe to nasza kolejna propozycja na przygotowanie pysznej i bardzo atrakcyjnej przekąski. Świetnie sprawdzą się one na różnego rodzaju imprezy, czy przyjęcia lub po prostu przekąska do filmu. Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający w wykonaniu – każdy bez problemu sobie poradzi. Dodatkowo podanie krążków z ulubionymi sosami – szczególnie tymi ostrymi – sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie frytkownica lub garnek do usmażenia krążków – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – krążki cebulowe
- Cebula – 2 duże sztuki
- Mąka pszenna – 150 g
- Bułka tarta – 100 g
- Woda gazowana – 150 ml
- Jajko – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Czosnek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Olej roślinny
- Sól
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania ciasta, którym obtaczane będą krążki cebuli. W tym celu w odpowiednio dużej miseczce umieść najpierw 150 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodaj do nich po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, czosnku, oregano oraz solidną szczyptę soli. Na koniec wbij do środka jajko i dodaj 150 ml wody gazowanej – najlepiej nieco schłodzonej.
Wszystko to bardzo dokładnie rozmieszaj do uzyskania jak najbardziej jednolitej masy. Wszystkie składniki – w szczególności przyprawy – powinny jak najbardziej równomiernie rozprowadzić się po powstałym cieście. Umieść następnie olej w garnku w ilości, która zapewni największym krążkom swobodne zanurzenie – wstaw na średni gaz.
W międzyczasie obierz i pokrój w plastry cebule – oddziel następnie delikatnie krążki od siebie. Sprawdź czy olej jest już wystarczająco rozgrzany – możesz to zweryfikować zanurzając w nim nieco ciasta, powinno zacząć błyskawicznie się smażyć. Każdy z krążków zanurzaj następnie w cieście, pozwól obcieknąć jego nadmiarowi i umieszczaj w garnku.
Postaraj się umieszczać w garnku jednocześnie tyle krążków, aby mogły one smażyć się swobodnie bez zbędnego stykania się. Systematycznie wyjmuj gotowe krążki – potrzebują około 2 minut, aby osiągnąć złocisty kolor – i zastępuj je kolejnymi. Po wyjęciu z oleju warto osuszyć krążki z oleju wykładając je na papierowe ręczniki. Krążki podawaj do spożycia najlepiej ciepłe w czasie smażenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je nieco chłodniejsze – koniecznie z ulubionym sosem – smacznego!