Kremowa zupa czosnkowa to niesamowicie ciekawa, a jednocześnie prosta i szybka w wykonaniu propozycja na przygotowanie pysznego posiłku. Każdy miłośnik czosnku – ale nie tylko – z pewnością będzie zachwycony jej smakiem i aromatem. Dzięki dodatkowi ziemniaków i grzanek zupa jest naprawdę bardzo sycące i świetnie sprawdzi się jako posiłek obiadowy. Do jej wykonania konieczny będzie jedynie spory garnek – lub dwa jeśli chcesz jedocześnie wykonać bulion – do dzieła!
100 min 4 porcje
Składniki – kremowa zupa czosnkowa
- Czosnek – 2 główki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – około 20 cm
- Ziemniaki – 3-4 sztuki
- Śmietana 30% – 200 g
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Papryczka chili
- Grzanki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu – obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę. Cebulę przypal delikatnie nad palnikiem – niezbyt mocno! Umieść następnie wszystkie składniki wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz solidną szczyptą soli w garnku z 1 litrem chłodnej wody. Gotuj około 60 minut na niewielkim ogniu pod delikatnie uchyloną pokrywką.
Pod koniec tego czasu obierz, dokładnie umyj i pokrój w większą kostkę ziemniaki. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka, a ząbki czosnku obierz i posiekaj w plasterki – również nieco grubsze. Rozgrzej teraz w drugim garnku nieco oliwy i dodaj przygotowane przed chwilą składniki.
Smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj do garnka 1 litr bulionu – koniecznie pozbawiony warzyw i przypraw z przygotowania. Dodaj również po jednej łyżeczce tymianku i majeranku – gotuj około 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Pod koniec tego czasu dopraw zupę – oczywiście w razie konieczności – odrobiną soli i pieprzu. Teraz zdejmij z gazu garnek i przestudź zupę – zmiksują ją następnie na jak najbardziej jednolitą masę z wykorzystaniem blendera. Dodaj do niej śmietankę i ponownie zagotuj.
W międzyczasie możesz przygotować domowe grzanki – najlepiej z chleba pszennego. Posiekaj również na cienkie plasterki papryczkę chili. Gotową zupę podawaj w miseczkach lub talerzach najlepiej zaraz po przygotowaniu. Poza grzankami i chili możesz każdą z porcji przyozdobić dodatkowo natką pietruszki lub szczypiorkiem – gotowe – smacznego!