Krokiety z pieczarkami i serem to bardzo wyjątkowa i niesamowicie atrakcyjna propozycja na przygotowanie świetnie wpasowującego się w świąteczny klimat dania. Wspaniały farsz przygotowany z pieczarek i sera żółtego każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Całość zawinięta w delikatne naleśniki i zapieczona w panierce sprawia, że danie staje się dodatkowo bardzo sycące. Danie idealnie komponuje się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi takimi jak ryż, kasza, ziemniaki. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie odpowiednia patelnia – najlepiej o nieprzywierającej powierzchni – do dzieła!
60 min 4 porcje
Składniki – krokiety z pieczarkami i serem
- Pieczarki – 500 g
- Ser żółty – 100 g
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajka – 5 sztuk
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Bułka tarta – 1/2 szklanki
- Mleko – 400 ml
- Woda gazowana – podobnie 250 ml
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść w miseczce składniki na ciasto naleśnikowe: 3 jajka, 2 szklanki mąki, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Wszystko to następnie bardzo dokładnie wymieszaj – najlepiej z wykorzystaniem miksera. Najważniejsze, aby udało się uzyskać jak najbardziej jednolitą, gładką masę. Rozgrzej następnie solidnie patelnie i wylewaj na nią ciasto, tak żeby przykryło całą powierzchnię smażenia.
Naleśniki smaż po około 1 minucie z każdej strony – gotowe odkładaj na talerz. Po wykorzystaniu całego ciasta możesz śmiało zabrać się za przygotowywanie farszu. W tym celu obierz i pokrój w kosteczkę cebulę – ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej ponownie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę.
Smaż przez 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia – dodaj czosnek – pozostaw na koleje 2 minuty na średnim gazie. W międzyczasie umyj i pokrój drobno pieczarki – dodaje je również na patelnię, a całość dopraw solidną szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Podsmaż je do odpowiedniego zarumienienia – często mieszaj zawartość patelni – powinno to zająć około 15 minut.
Na koniec dodaj do farszu starty na tarce o niewielkich oczkach ser żółty – ponownie wymieszaj i poczekaj do jego roztopienia. Gotowy farsz przekładaj następnie na środek naleśników – zawijaj je najpierw lekko po bokach do środka, a następnie od góry do dołu kształtując krokieta.
Przygotuj następnie w dwóch osobnych miseczkach lub talerzach bułkę tartą i pozostałe dwa jajka. Każdego z krokietów obtocz obficie w jajku, a następnie w bułce. Umieść je na ponownie rozgrzanej patelni i smaż na niezbyt intensywnym ogniu przez kilka minut. Przekładaj je systematycznie na drugą stronę, aby zarumieniły się równomiernie – gotowe – smacznego!