Krupnik to jedna z bardziej klasycznych zup często goszcząca na naszych polskich stołach. Każdy z nas z pewnością wielokrotnie jej kosztował – to jedno z tych dań, które towarzyszą nam całe życie. Delikatne mięso kurczaka w połączeniu z przepyszną kaszą jęczmienną pozwala uzyskać niesamowicie charakterystyczne i niewątpliwie wyjątkowe danie. Pod względami smakowymi krupnik nie ma sobie równych, a jego przygotowanie nie jest przy tym bardzo wymagające. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
100 min 6 porcji
Składniki – krupnik
- Kurczak (ćwiartka lub 2 udka) – około 500-600 g
- Kasza jęczmienna – 5 łyżek
- Marchew – 2 niewielkie sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 niewielkie sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Ziemniaki – około 500 g
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Natka pietruszki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj mięso z kurczaka i umieść je w dużym – najlepiej około 5 litrowym garnku. Nalej następnie do niego 2 litry zimnej wody i wstaw na gaz. Dodaj również listki laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu i solidną szczyptę soli – poczekaj do momentu zagotowania. Zmniejsz następnie ogień i pozostaw wywar pod lekko uchyloną pokrywką na około 45 minut.
Jeśli w trakcie gotowania na powierzchni wywaru będą zbierały się szumowiny możesz oczywiście je usuwać. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach marchewki i pietruszki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – cebulę tylko obierz. Kaszę umieść na sitku i przelej chłodną wodą.
Pod koniec gotowania wywaru dodaj do garnka wszystkie pozostałe przygotowane składniki. Całość gotuj kolejne 30 minut na niewielkim ogniu nadal pod lekko uchyloną pokrywką. W międzyczasie spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Wyjmij teraz kurczaka z garnka – oddziel mięso od skóry i kości i umieść ponownie w zupie. Na koniec dodaj do garnka posiekany koperek – krupnik gotowy. Podawaj go do spożycia w miseczkach lub talerzach – każdą z porcji przyozdób natką pietruszki – smacznego!