Krupnik na żeberkach to jedna z bardziej klasycznych i lubianych zup bardzo często goszcząca w naszych polskich kuchniach. Przygotowanie jej na żeberkach wieprzowych dostarczy wybornych smaków, które nie mogę równać się z niczym innym. Niesamowity i niepowtarzalny charakter krupnika sprawia, że zupa ta jest bardzo częstym gościem na naszych stołach. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie składniki i duży – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
100 min 5 porcji
Składniki – krupnik na żeberkach
- Żeberka wieprzowe – 300 g
- Kasza jęczmienna – 200 g
- Ziemniaki – 5 średnich sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i podzielenia na porcje żeberek. Umieść je następnie w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku, zalej około 1.7 l chłodnej wody i wstaw na gaz. Dodaj do nich również po trzy sztuki ziela angielskiego i liścia laurowego – gotuj około 60 minut na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką.
Pod koniec tego czasu obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewki, pietruszki i seler – cebulę opal dodatkowo delikatnie nad palnikiem. Dodaj je następnie wraz z porem do garnka i gotuj kolejne 10 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę ziemniaki – dodaj do pozostałych składników.
Kaszę umieść na sitku i przepłucz solidnie pod bieżącą wodą, pozostaw na chwilę do obcieknięcia i dodaj do zupy. Gotuj tak całość kolejne 15-20 minut – pod koniec tego czasu dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec wyjmij z zupy żeberka, oddziel mięso od kości i umieść ponownie w zupie.
Posiekaj także bardzo drobno niewielki pęczek koperku. Gotowy krupnik przełóż do miseczek lub talerzy i podawaj do spożycia udekorowany dodatkowo przygotowanym wcześniej koperkiem – gotowe – smacznego!