Kurczak curry to bardzo prosta, a jednocześnie wyjątkowa potrawa. Dzięki szerokiemu zestawowi aromatycznych przypraw o nieco bardziej orientalnym charakterze danie zyskuje niesamowicie wyborne smaki. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z bulionem i cudownym mleczkiem kokosowym to kompozycja idealna. Całość podana dodatkowo z ulubionym rodzajem ryżu daje nam świetną, samodzielną propozycję obiadową idealną dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczne będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – kurczak curry
- Filet z kurczaka – 500 g
- Bulion drobiowy – 250 ml
- Mleczko kokosowe – podobnie 250 ml
- Ryż (ulubiony) – 200 g
- Marchew – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2-3 cm
- Pasta curry (ulubiona) – 4 łyżeczki
- Sos sojowy – 2 łyżeczki
- Curry – 1 czubata łyżeczka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek – najlepiej przynajmniej 2-3 godziny przed przystąpieniem do pozostałych czynności przepisu – dokładnie umyj i pokrój w niewielką kostkę filet z kurczaka. Umieść następnie w miseczce 2 łyżki oliwy oraz czubatą łyżeczkę przyprawy curry. Kurczaka dopraw delikatnie solą i pieprzem, a następnie umieść w miseczce i obtocz jak najbardziej dokładnie w marynacie.
Odstaw go na koniec do lodówki – najlepiej na 2-3 godziny – przed dalszymi krokami przepisu. Gdy czas ten będzie dobiegał końca zacznij przygotowywać warzywa. Obierz i pokrój w cienkie podłużne paseczki marchew i paprykę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub piórka, ząbki czosnku posiekaj drobno, a imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach.
Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw paprykę i marchew – podsmaż 5 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe przygotowane składniki, zamieszaj dokładnie i pozostaw na kolejne 5 minut. Dodaj następnie na patelnię zamarynowanego kurczaka, pastę curry i sos sojowy.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i zalej zawartość patelni bulionem wraz z mleczkiem kokosowym. Całość pozostaw na patelni na ostatnie 10 minut, a w tym czasie przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ryż. Posiekaj również szczypiorek – gotowy ryż rozłóż na talerze lub do miseczek. Do każdej porcji dodaj odpowiednią ilość zawartości patelni, przyozdób obficie szczypiorkiem i podwaja do spożycia – smacznego!